quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 26. szerda
  -  Edina
Promenad.hu archívum

Nincs magyar karácsony szaloncukor nélkül

2018. december 25.

A szaloncukor nélkül elképzelhetetlen a magyar karácsony. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a 18-59 éves lakosság 86 százaléka tervezett idén szaloncukrot vásárolni.

Biztos vásárlónak 57 százalék tekinthető, körükben a nők, az alapfokú végzettségűek, valamint a falusiak vannak valamelyest felülreprezentálva.

Bár a szaloncukor hivatalosan nem hungarikum, de készítésével magyar cukrászok kezdtek foglalkozni az 1800-as évek első harmadában, és azóta is kizárólag a magyarok készítik. Igaz, a fondantcukor, minden szaloncukor őse, Franciaországból származik. A karácsonyfa-állítás szokása pedig német eredetű. A fenyőfákat eleinte csak a gazdagabb polgárok házaiban, lakásaiban állították fel, méghozzá a szalonban; innen ered a becsomagolt cukor, édesség elnevezése is. 

A reprezentatív felmérésből kitűnik, hogy a 18-59 éves lakosság nagy
része, vagyis 86 százaléka tervez bevásárolni az ünnepi édességből.

Ha szaloncukorról van szó, akkor egyértelműen a zselés a kedvenc. A szaloncukor vásárlók közel kétharmada ilyen ízesítést szeretne vásárolni. A képzeletbeli dobogóra még a kókuszos és a karamellás ízvariánsok kerültek fel. A gyümölcsös és cukros ízvilág kevésbé népszerű.

Nincs magyar karácsony szaloncukor nélkül 1

Bár csökken a vásárolt szaloncukrok mennyisége, cserébe a minőség
tekintetében megfigyelhető egy átalakulás – fejtette ki Sánta Sándor, a
Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a Magyar Mezőgazdaságnak
adott interjújában.

A vásárlók többsége 2 ezer forint körüli összeget szán az édességre, de harmaduk akár 4 ezer forintig is elmehet. Szaloncukorból nem szokás „bespájzolni” a háztartásokban. A vevők elsőként az ízesítésről döntenek, majd a második legfontosabb szempont az ár. Mivel az ár fontos, a vásárlók fele karácsony után is körülnéz, és hazavisz a már akciós szaloncukorból is.

A Szövetség becslése szerint 3 500 tonna az éves szaloncukor-forgalom mennyisége, értéke pedig meghaladja 6 milliárd forintot. Az új ízek mindig népszerűek, de a zselés szaloncukor annyira közkedvelt, hogy kiteszi az eladások felét.

Szezonális édességre 3 milliárd forintnál többet költöttek a magyarok 2016-ban a Nielsen adatai szerint, ez összesen 616 tonna és közel 11 millió darab tétel.

Forrás: origo.hu