Itt a nagy virsliteszt, kiderült hány virsli bukott meg a vizsgálaton

Az év végén sem pihent a fogyasztóvédelem, szilveszter előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg.
Az ITM szokásos vizsgálatával járul hozzá ahhoz, hogy az óév elbúcsúztatásakor és az újesztendő köszöntésekor megfelelő termékek kerülhessenek az ünnepi asztalokra – jelzi közleményében a minisztérium.
A húszféle bevizsgált virslinél azt nézték az ellenőrök, hogy a
gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást.
Az ellenőrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki. A vizsgált húsz virsliből három megbukott a laboratóriumi ellenőrzés során.
Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké pedig a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben előírt minimumot.
A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók
megtévesztése miatt bírságot szabott ki, a gyártókat az Élelmiszerkönyv
előírásainak betartására kötelezte.
A magyar fogyasztóvédelemben a biztonság az első. Az ITM célja a rendszeres termékvizsgálatokkal az, hogy a vásárlók az üzletekben és a webáruházakban az előírásoknak mindenben megfelelő termékek közül válogathassanak – jelzi a minisztérium.
Az ellenőrzött virslik adatai a tudatos vásárlói döntések elősegítéséhez ide kattintva érhetőek el a fogyasztók által.
Forrás: origo.hu