quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 25. kedd
  -  Géza
Promenad.hu archívum

Katkó Kriszta: az étel egy olyan bizalmi és egyben öröm forrás, amelyben jó úszkálni

2019. október 19.

Az Alkimista Kulináris Műhely egy apró, tizenhat férőhelyes vacsorázóhely, Szeged belvárosának szívében elrejtve, ami minden alkalommal hét fogásos degusztációs menüsort kínál, válogatott, öt tételes italsorral, a slow food jegyében. A koncepció része az erős személyes jelleg: az étterem mérete és a teljes estés program ugyanis a privát étkezés hangulatát nyújtja a vendégek számára. A vacsorákat a séf vezeti, és minden az Alkimista egyedi interpretációjában jelenik meg – olvashatjuk a rövid ismertetőt a weboldalon.

Az Alkimista Kulináris Műhely a régióban abszolút egyedi jelleggel bír és létezése országosan is hasonló szerepet vállal, az interjú pedig ezen apropó kapcsán jött létre annak vezetőjével, Katkó Krisztával.

Kérlek ismertesd, hogy milyen okból kifolyólag jött létre ez a kulináris műhely itt lenn, az Alföldön.

Az Alkimista Kulináris Műhely azt gondolom, hogy már a nevéből adódóan is jól tükrözi azt, hogy én és a kollégáim mit is kívánunk képviselni általa a magyar gasztronómiában. A műemléki belvárosban berendezett, modern enteriőrről bíró konyha egy olyan alap filozófiával valósult meg, ami a régi kulináris kultúrára támaszkodik, mindeközben pedig a 21. századi, nyitott felfogásban dolgozik. Vagyis, annak érdekében jött létre, hogy az adott étel a legtermészetesebb, helyi alapanyagok különleges, és nem mindennapi feldolgozásával olyan formában és ízvilágban kerüljön a tányérra, hogy az egy bizalmi és öröm forrássá váljon a vendég számára úgy, hogy mindeközben a benne való úszkálás élménydús és jó legyen. Tulajdonképpen ez egy játék, amelyben az alapanyagok átalakítása olyan ételeket és ezáltal egy olyan étkezési élményt hoz létre, amely a fogyasztás ideje alatt is egy fajta játékot képez. Úgyhogy a legfőbb ok, ami miatt létrejött ez a műhely az nem más, mint az étkezéshez és az ételekhez való hozzáállás átalakítása, új köntösbe bújtatása a magyar emberek szemében.

Katko Kriszta: az étel egy olyan bizalmi és egyben öröm forrás, amelyben jó úszkálni 1

Miért tartod fontosnak, hogy ma a magyar gasztronómiában ilyen és ehhez hasonló nívóval rendelkező éttermek kapjanak teret, mint amilyen az általad vezetett, Alkimista Kulináris Műhely?

Nagyon sok jó éttermet ismerünk ma Magyarországon. Közöttük egyre több rendelkezik Michelin-csillaggal, ami külön öröm, hiszen ez azt mutatja, hogy a magyar gasztronómia egy olyan útra lépett, ahol az asztalra letett eredmények megütik azt a szintet, ami nem csupán egy jóllakottságot biztosít a fogyasztók számára, hanem attól sokkal többet. Úgy vélem, hivatásunk legfontosabb célja megmutatni, hogy az, ami a tányéron szerepel, nagyon sok, különböző ember keze munkája. És mivel ezek íz és emlékközpontú finomságok, jó, ha minél több olyan hely van, ahol elérhetővé válnak. Ezáltal elérhetővé válik a hozzájuk tartozó kedves, érdekes információ és tudnivaló is. Mégpedig úgy, hogy maguk a séfek osztják meg azt. Vagyis az étel egy személyes kapcsolódási ponttá alakulhat aközött aki készítette, és aközött, aki elfogyasztja azt. És mivel az evés a legtöbb esetben bizalmi kérdés, lényeges, hogy erre egyre több helyen legyen lehetőség. Ami talán idővel képes lesz megváltoztatni majd az emberekben az éttermekhez fűződő viszonyukat és hozzáállásukat. Az evés egy belsőséges, őszinte pillanat, ami elengedhetetlen a fennmaradáshoz. Ezért jó, ha annak milyenségére és arra, hogy az az adott környezet, ahol mindez megvalósul a lehető legmeghittebb és természetesebb legyen.

Katko Kriszta: az étel egy olyan bizalmi és egyben öröm forrás, amelyben jó úszkálni 4

Katko Kriszta: az étel egy olyan bizalmi és egyben öröm forrás, amelyben jó úszkálni 5

Mekkora mértékben képesek tartalmilag megtartani a kulináris műhelyek és a fine dining éttermek ma a magyar konyha alapjait és azon tulajdonságait, amitől az adott ételek a nemzet ételei, már oly régóta?

Mi minden héten két nyitott estén, csütörtökön és pénteken várunk vacsoravendégeket, az adott időponthoz tartozó menüsorral. A vacsoramenük hét tételes degusztaciós sorok, melyek kéthetente változnak, az évszaknak megfelelően. Az aktuális menük és az időpontok egyébként hozzáférhetők a honlapon, a Facebook oldalunkon események címszó alatt, s elektronikus hírlevélben.A vacsoraesetek limitált létszámú események, egy estére maximum 16 fő számára tudunk kényelmes helyet biztosítani. A szabad asztalokat a foglalás sorrendjében töltjük fel. A slow food jegyében egész estére kínálunk programot s ezek az esték nem rövidek: 19:00 órai érkezésre számítunk, s rendszerint 22:00 óra körül végzünk. Ez pedig azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden alkalommal négy óránk van arra, hogy ebben a kulináris műhelyben túlszárnyaljunk a komfort ételek elfogyasztásán, úgy, hogy mindaközben ez mégis tartalmazza a magyar konyha alapjait. Ezt csak és kizárólag a tömény, magyar alapanyagok feldolgozásával tudjuk elérni. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy napjainkban a magyar konyha alapjaiban véve kezd elveszni a gasztronómiából. Ebből adódóan pedig bizony megvan a veszélye annak, hogy a magyar konyhához tartozó identitásunk is elveszni látszik. Mi viszont határozottan azon dolgozunk, hogy az az adott, hét fogás a vendégek számára már az étlap elolvasásakor ismerősen csengjen, és ezzel egyetemben beilleszthető legyen ebbe az adott sorba. Ez tulajdonképpen egy interpretáció. Avagy mutatunk a vendégnek egy olyan módot és utat, amin keresztül újra beleszerethet a régió legismertebb és „legmagyarosabb” ételeibe.

Katko Kriszta: az étel egy olyan bizalmi és egyben öröm forrás, amelyben jó úszkálni 2

Kik azok, akiket egy-egy ilyen vacsoraeseten ellehet érni az élménnyel?

Leginkább azokat, akik kíváncsiak és bátrak. Akiknek az evés élménye nem feltétlenül a zsíros, tocsogó és szanaszét fűszerezett ételekhez kötődik, hanem sokkal inkább egy olyan egyedi falathoz, ami miatt megéri nekik egy asztalhoz leülni. Akik nem csupán a jóllakottságra vágynak – bár egy ilyen vacsoraeseten az is garantált – hanem attól többre. Akinek az ingerküszöbük és a pénztárcájuk nem bánja azt, ha egy-egy alkalommal az ételek elfogyasztása többről szól. Mert itt mindez tényleg többről szól. A csapatunk három főből áll, és mindent megtesz annak érdekében, hogy azok az ételek, amelyek a tányérra kerülnek a lehető legtisztább módon és a lehető legérdekesebben formában kerüljenek az asztalra. Nincs pazarlás és a környezetszennyezés is a lehetőségeinkhez mérten a legalacsonyabbra van csökkentve. Ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy a hagyományaink a kortárs szerepekbe bújva éljenek újra közöttünk. Szerencsére minden eseményünk ez idáig telt házas volt. Ami végtelenül boldoggá tett bennünket, hiszen ez egy remek visszaigazolása annak, hogy igenis szükség van erre ebben az országban is, annak ellenére, hogy az Alföldön vagyunk. Ez egyébként egy kiváló motiváció a számunkra. Pont úgy, mint, ahogyan az a tudat is, hogy hozzánk hasonló vállalkozás ez idáig csak a fővárosban működött.

Katko Kriszta: az étel egy olyan bizalmi és egyben öröm forrás, amelyben jó úszkálni 3

Kedves Olvasók! Kedves különleges konyha és étel imádók! A szegedi Alkimista Kulináris Műhely vacsoraestjeinek pontos leírással bíró eseményei IDE kattintva érhetőek el.

Egyéb, hasznos információk és részletek pedig az alábbi linkre kattintva olvashatóak;

//www.facebook.com/pg/alkimistaszeged/events/?ref=page_internal

Katko Kriszta: az étel egy olyan bizalmi és egyben öröm forrás, amelyben jó úszkálni 6

Katko Kriszta: az étel egy olyan bizalmi és egyben öröm forrás, amelyben jó úszkálni 7

Fotó: Gémes Sándor / Alkimista Kulináris Műhely hivatalos Facebook oldala