4+1 almás csodarecept!

Ezúttal négy plusz egy olyan almás süteményt mutatunk, amelyek gyorsan és kevés alapanyagból elkészíthetőek!
Az ősz egyik legsokoldalúbb gyümölcse az alma. Nem csak süteményekhez, de lekvárokhoz, szószokhoz, befőttekhez és még húsokhoz is előszeretettel használják a háziasszonyok. Felhasználásának és feldolgozásának módja köztudottan ezerféle. Mi most négy plusz egy olyan süteményt mutatunk, amelyek elkészítése végtelenül egyszerű, a végeredmény azonban annál mutatósabb.
1. Kefires almás piskóta
Hozzávalók:
• 100 gr vaj + a forma kikenéséhez
• 1 pohár cukor
• 4-5 édes alma
• 1 tojás
• 1/2 tk. szódabikarbóna
• 1 pohár kefir
• 1.5 pohár liszt
• őrölt fahéj ízlés szerint
• porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
1. A lágy vajat keverjük össze a cukorral, a kefirrel, a tojással, majd a szódabikarbónával elegyített liszttel. Ezután alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat.
2. Az almát hámozzuk meg és vágjuk vékony hasábokra.
3. Aztán vajazzunk ki egy tortaformát, majd pedig öntsük bele a tészta felét.
4. Rendezzük a tetejére az almadarabokat, és szórjuk meg fahéjjal.
5. Végül fedjük be a maradék masszával és az edényt dugjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, 40-50 percre.
6. És amikor elkészült a tortánk, szórjuk meg azt gazdagon porcukorral. Figyelem! Jobb, ha csak kihűlés után szeleteljük.
2. Három rétegű almás pite
Hozzávalók:
• 1 pohár gríz
• 1 pohár liszt
• 1 pohár cukor
• 1.5 tk. sütőpor
• 5 közepes alma
• 3 ek. citromlé
• 1 pohár tej
• vaj vagy margarin a forma kikenéséhez
Elkészítés:
1. Először is keverjük össze a tésztához való, száraz összetevőket, vagyis a grízt, a lisztet, a cukrot és a sütőport.
2. Majd reszeljük durvára az almát és locsoljuk meg citromlével, hogy felhasználásig ne barnuljon meg.
3. Az elkészített sütőformát kenjük ki vajjal. Öntsünk bele egy pohár tészta keveréket és egyengessük rá az alma felét. Ezután újból egy pohárnyi száraz réteg következik, arra pedig megint alma kell, hogy kerüljön. Végül zárjuk a készülő pitét a harmadik pohár, száraz keverékkel.
4. Mielőtt az edényt sütőbe tesszük, öntsük rá a forró tejet, amit aztán egy kés vagy pedig egy villa megszurkálásával segítsünk le a sütemény aljáig.
5. Ezt aztán 180 fokon, nagyjából 50 percig süssük. A végén pedig garantáltan jó állagú, illatos süteményt kapunk.
3. Almapogi
Hozzávalók:
• 3-4 alma
• 3 ek. cukor
• 2 tojás
• 1 tk. sütőpor
• csipetnyi őrölt fahéj
• 5 ek. liszt
• olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. Az almákat hámozás után reszeljük durvára.
2. Ezután keverjük hozzá a fahéjjal ízesített cukrot és a felvert tojást.
3. Majd dolgozzuk a masszához a sütőporral elegyített lisztet.
4. Végül pedig egy serpenyőben, forró zsiradékban süssünk belőlük lapos kis pogácsákat.
4.Almás piskóta
Hozzávalók:
• 1 pohár liszt
• 1 pohár cukor
• 4 tojás
• 4 alma
• 1 tk. sütőpor
• csipetnyi só
• fahéj
Elkészítés:
1. A tojásokat habosítsuk ki a cukorral és keverjük bele a sót, majd apránként a lisztet, ezt követően egy tejföl sűrűségű tésztát kell kapunk.
2. Utána az alma húsát szépen kockázzuk fel, szórjuk meg fahéjjal, s elegyítsük a tésztával.
3. Majd a masszát öntsük egy kerek sütőformába és egy 180 fokos sütőben, 30-40 perc alatt süssük készre.
4. Ezt követően hűtsük ki és úgy szeleteljük.
És végül íme az ötödik, igazi, különleges kinézettel bíró almás édes kis csoda!
5. Almás koszorú
Hozzávalók:
• 200 gr cukor
• 5 tojás
• 200 gr liszt
• 500 gr alma
• csipetnyi fahéj
• vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
1. A tojásokat kihabosítsuk a cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet.
2. Ezt követően a meghámozott, magházától megtisztított almát apró darabokra vágjuk.
3. Kivajazunk egy gyűrű formájú sütőedényt és az aljára öntjük a tészta felét.
4. Majd megszórjuk a fahéjjal és az ízesített alma felével. Ezután mehet rá a maradék tészta, arra pedig a többi alma.
5. Végül a 180 fokra előmelegített sütőben 40-60 perc alatt készre sütjük. Fontos, hogy sütés közben ne nyitogassuk a tűzhely ajtaját!
Kétségtelen, hogy a legmutatósabb az utolsó recept alapján készülő finomság, ám a többivel is garantált a siker, hiszen ki ne harapna bele egy puha, lány, fahéjétól illatozó süteménybe ezeken az igazán kellemes őszi szombatokon? Kezdő háziasszonyok figyelem! Elrontani egyiket sem lehet!