quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

A szekszárdi borok világába kalauzolták el a Nyugi Bár Borvacsorájának vendégeit

2019. november 24.

Szombat este ismét a különleges boroké és a velük harmonizáló, ízletes ételeké volt a főszerep a Nyugi Bárban: a teltházas Borvacsora fogásairól és nedűiről Fodor Krisztián chef és a Sebestyén-pincészet gondoskodott.

Mint Fodor Krisztián portálunknak elmondta, a borokhoz a legmegfelelőbb ételeket szerették volna párosítani, hogy mind a bor és mind az étel harmóniába legyen, és mindegyiket élvezni tudják a vendégek – így alakult ki, hogy hat borhoz négy ételt párosítottak.

A szekszárdi borok világába kalauzolták el a Nyugi Bár Borvacsorájának vendégeit 1

– Azért nem párosul minden ételhez, mert ha minden ételhez raktunk volna, vagy az étel elnyomta volna a bort, vagy fordítva, ez így egy arany középút – emelte ki a chef, aki kérdésünkre azt is elmondta, hogy ennek az egyensúlynak a megteremtése a legnagyobb kihívás ilyenkor, illetve hogy megőrizzék a természetes ízvilágokat. Továbbá azt is elárulta többek között, hogy a waldorf salátát ”újragondolva” almapürével, zellerszállal, marinát zellerrel, sültcsászárral és pirított dióval alkották meg, amely a cserszegi fűszereshez remekül harmonizál.

A szekszárdi borok világába kalauzolták el a Nyugi Bár Borvacsorájának vendégeit

Sebestyén Csaba a szekszárdi borvidékről érkezett, hogy bemutassa a Borvacsora keretein belül boraikat. Mint a borász portálunknak elmondta, vidékük alapvetően vörösboros, de nagyon szép könnyű fehér és rozé borokkal is büszkélkedik. Az elsőként hobbiborászatként működő, majd ’98-tól palackos borokkal foglalkozó családi borászat mintegy 20 hektáron gazdálkodik, évente körülbelül 90-100 ezer palack bor készül a pincénél, amelyek közül a 2018-as rozét, cserszegi fűszerest, kadarkát, a ’17-es nánai kékfrankost, illetve a ’16-os görögszói merlot és az iván-völgyi bikavér borokat kóstolhatták meg a résztvevők. Az est borkalauza ráadásul – mint megtudtuk – először járt Makón, és nagyon tetszett neki a város, a Hagymatikumot is kipróbálta, amely szintén elnyerte tetszését.