Pikk-pakk megvan köretek a húsvéti sonka mellé

Lassacskán mindenki felteszi főni a sonkát, és bár imádnivaló hozzá a kemény tojás, a torma és a zöldhagyma, talán picit ideje újítani. Mutatunk néhány inspirációt, amik tényleg nagyon gyorsan megvannak.
Csicseriborsósaláta: (2 személyre)
hozzávalók:
- csicseriborsó konzerv, 1 darab
- 2 gerezd fokhagyma
- vaj vagy olívaolaj
- 4 paradicsom
- habtejszín
- só, bors
- curry egy leheletnyi
- petrezselyem
Elkészítés: lecsepegtetjük a sárgaborsót, hevítünk némi vajat (egy tk.) a serpenyőben, megfuttatjuk rajta a petrezselymet, és a picire vágott fokhagymát. Rádobjuk a csicseriborsót, picit hagyjuk, hogy piruljon.
Hozzáadjuk a habtejszínt, mintegy bő egy dl-t, a curryt. sót, borsot. Addig forraljuk lassú tűzön, míg be nem sűrűsödik. Levesszük, hagyjuk kézmelegre hűlni, majd mehet bele a picire vágott paradicsom. Langyosan is mennyei, de hidegen is isteni. Ha tartalmasabbá akarjuk tenni, mehet bele bulgur. Ezt kb. úgy készítjük el mint a tarhonyát. Zsiradékon pirítjuk, majd felöntjük vízzel és készre pároljuk. Sózzuk persze.
Gazdag krumplisaláta:
Hozzávalók: (2 személyre)
- 6 db héjában főtt burgonya
- bő fél lila hagyma
- tejföl (2 dl, magas zsírtartalmú)
- majonéz (100 gr kb)
- torma ízlése szerint
- zöldborsó két maréknyi
- pici kakukkfű, vagy borsikafű
Elkészítés:
A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, külön lábasban a zöldborsót is. Ha kész, leszűrjük, hagyjuk hűlni.
A tejfölt, tormát, majonézt összekeverjük, frissen őrölt borsot adunk hozzá, vagy még jobb, ha citromborsot. Beleaprítjuk finomra vágva a lilahagymát, kakufüvet vagy borsikát ( a borsika különösen remekül áll a krumplinak, csakúgy mint a a kakukkfű)
Meghámozzuk a krumplikat (tényleg fontos hogy héjában főzzük, egészen más íze van!) Tetszőleges méretű darabokra vágjuk, hozzákeverjük a krémhez, majd hozzáadjuk a zöldborsót is. Ez is langyosan is mennyei a sonkához, de jó, ha hűtőbe tesszük, még krémesebb lesz, és az ízek kiválóan összeérnek 1-2 óra alatt, a krumpli mindent magába szív.
“Amim otthon van köret”
Ehhez a körethez talán még a boltba se kell lemenni, szinte minden háztartásban megtalálhatóak a hozzávalók
Hozzávalók: (2 személyre)
- bármilyen száraztészta,bő negyed csomag
- újhagyma
- tejszín
- 2 ek. tejföl
- pici kurkuma
- só, bors
- főtt tojás 6 darab
- csemege uborka, 4 darab
- egy tk mustár
- fél pritamin paprika
Megfőzzük a tésztát. Az újhagymát, zöldjével együtt apróra vágjuk. A főtt tojások felét felkarikázzuk, másik felét félbe vágjuk. A tejszínt és a kurkumát, a sóval borssal elkeverjük, hozzáadjuk a leszűrt tésztához. Mikor már sűrűsödik, levesszük a gázról, és hozzákeverjük a mustárt, a tejfölt, a karikára vágott tojást és a tetszőlegesre vágott uborkát és pritamin paprikát is hozzáadjuk.
Langyosan fogyasszuk, tetejére tálalva a maradék főtt tojást, vagy hidegen is kiváló.
Kellemes Ünnepet!
fotók illusztráció(topreceptek, mindmegette.hu), borítókép pixabay