Így süti ciabattáját Hegedűs Zoltán

Egyre többen kezdenek el otthon péktermékeket készíteni. A legnépszerűbb a kenyér, de Hegedűs Zoltán, a Szakképzési Centrum kancellárja ciabattával is próbálkozott. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3ek étolaj, 4dl víz, 2 tk só.
Elkészítés:
Nokedli sűrűségű tésztát kapunk összekeveréskor (én robotgéppel csinálom). 10 percig pihentetjük, majd egy kiolajozott (stílusosan oliva olajjal, de a napraforgó is jó) kelesztőtálba rakjuk. Lefedve, szobahőmérsékleten egy éjszakán át kelesztjük. Reggelre egy habos, jó illatú tésztát kapunk ami nagyon ragadós és egyáltalán nem tűnik kenyértésztának, de nyugi, pont így jó. Lisztezett deszkára tereljük, (borítani nem lehet, de egy spatula jótékonyan képes kipaterolni a tálból). Ekkor kell “hajtogatni” (ehhez érdemes megnézni a mellékelt videót kb. 6:30-tól).
A sütőt 230-240 fokra melegítjük úgy, hogy egy fém tálban vizet teszünk az aljába (eközben a tésztánk pihen). Ha felmelegedett a sütőnk, 2-3 részre vágjuk a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 20-22 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, én elzárom a sütőt és résnyire nyitott ajtó mellett még 5 percig pihentetem. Melegen, vagy hidegen, oliva olajjal, vajjal, sóval, zöldségekkel isteni. Aki szeretne, tehet a tésztába olajbogyó darabokat, aszalt paradicsomot vagy mediterrán fűszereket is.