quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

A járványban is nagyon kelendő a húsvéti sonka Vásárhelyen

2020. április 07.

Egy jó sonkát tormával, friss kenyérrel, hagymával, és pálinkával kell fogyasztani. De milyen az igazi, legfinomabb húsvéti sonka? Mutatjuk!

Közeleg a húsvét, ami ugyan kicsit más lesz, mint az eddig megszokottak. A férfiak nem mennek locsolkodni (legalábbis reméljük), a nőknek pedig nem kell napokig fürdeni, hogy lemossák magukról a kölnivíz illatát. Egy dologról azonban ezekben a vészterhes időkben sem kell lemondani. Ez pedig a sonka.

Pintér Gábor hentes elárulta, hogy a jó húsvéti sonka mindig hagyományos úton készül. Ez annyit tesz, hogy a súlyától függően, 3-4-6 hétig sós vízben áll, tiszta vízzel lemossák, majd megfüstölik. „Más nem kell hozzá. Nem kell nedves pác, és más hasonló dolgok, csak a hagyományokat kell követni” – tette hozzá a hentes.

A hagyományosan elkészített húsvéti sonka a legfinomabb 2

És mikor kell elkezdeni elkészíteni a húsvéti sonkát? Ez attól függ, ki hogy szereti. Van, aki azt szereti, amikor nagyon friss, és van, aki a szikkadtabbat kedveli. A füstölés optimális ideje 10-15 nap. A kisebb 3-4 kilós sonkáknak a 10 nap elegendő, míg a 10 kilós hátsó combsonkákat nyugodtan füstölhetjük 15 napon át.

A kialakult helyzettől függetlenül nagy kereslet van a húsvéti sonkákra, de attól nem kell tartani, hogy hiány lenne. Folyamatosan készítjük a finomságokat, dolgoznak a füstölők” – mondta el Pintér Gábor.

A szakértő azt is elárulta, hogy egy jó sonkát tormával, friss kenyérrel, hagymával, és pálinkával kell fogyasztani.

A hagyományosan elkészített húsvéti sonka a legfinomabb