quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Ha igazán szaftos húsra vágysz, akkor ne keresgess tovább – Az egészben sült tarjánál különbet nem találsz

2025. január 12.

A disznóvágás Magyarországon mélyen gyökerező hagyomány, amely nemcsak a hússal való ellátást szolgálta, hanem egyben közösségi esemény, családi összejövetel is volt. A falvakban, tanyákon a tél beálltával került sor erre az eseményre.

A tarja, a sertés nyakhúsa. Ez a hús fajta a sertés egyik legnemesebb része, húsos és zsíros részek is egyaránt találhatóak benne. Kiváló alapanyag sültekhez, grillezéshez. Zsírtartalmának köszönhetően omlós és szaftos marad, így bátran kísérletezhetünk vele. Egy ízes pácban érlelve a tarja a kerti sütögetések elmaradhatatlan sztárja.

A tarja legofntosabb jellemzői:
Zsírban gazdag: A tarja zsírosabb része a sertésnek, ami sütés közben olvadva szaftossá teszi a húst.
Omlós és puha: Hőkezelés hatására az ínszálak fellazulnak, így az eredmény egy omlós, puha hús lesz.
Intenzív íz: A tarja jellegzetes, intenzív íze miatt számos fűszerrel és kiegészítővel párosítható.

Mire figyeljünk:
A pácolás előtt érdemes a húst szobahőmérsékletre melegíteni.
A tarját mindig alaposan süssük át, hogy biztosan biztonságos legyen a fogyasztása.
Sütés után hagyjuk a húst néhány percig pihenni, így a levét jobban magába szívja.
A tarja remek alapanyag a kísérletezéshez, próbáljunk ki különböző fűszereket és pácokat.

A sertéstarja egy rendkívül sokoldalú alapanyag, amely számos ízletes étel elkészítéséhez használható. Zsírossága miatt szaftos, ízletes és omlós hús, amelyet akár kezdő, akár tapasztalt háziasszony könnyedén elkészíthet.

A hagyományos disznóvágáson a disznótoros pecsenye mellett a másik igen népszerű étel a frissen sült tarja volt. Rögtön, a feldolgozás során a kiszemelt húst felszeletelték, sózták, borsozták, majd egy kis pihentetés után mehetett egy tepsibe krumplival és zöldségekkel, vagy éppen a forró zsírba.

Mi a mai napra egy olyan receptet választottunk, ahol a darabolással se szöszmötölni.
Az egészben sült tarja egy igazán különleges és ízletes étel, amely bármilyen alkalomra tökéletes választás. A szaftos hús és a ropogós külső tökéletes harmóniát alkot.

Hozzávalók:

1,5-2 kg sertéstarja
4-5 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olaj
2 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál rozmaring
Só, bors ízlés szerint
Zöldségek (pl. burgonya, sárgarépa, hagyma) a sütéshez (opcionális)

Elkészítés:

A tarja előkészítése: A tarját alaposan megmossuk és papírtörlővel megszárítjuk. A fokhagymát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk. A húst több helyen bevágjuk és a fokhagymaszeleteket belehelyezzük.
A fűszerkeverék elkészítése: Egy tálban összekeverjük az olajat, a füstölt paprikát, az őrölt köményt, a rozmaringot, a sót és a borsot.
A tarja bepácolása: A húst kívül-belül bedörzsöljük a fűszerkeverékkel és letakarva hűtőbe tesszük legalább 2 órára, de akár egy éjszakára is.
Sütés: Egy sütőtálat kikenünk olajjal. Belehelyezzük a tarját. Ha szeretnénk, köré tehetünk zöldségeket is (pl. burgonyát, sárgarépát, hagymát). Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. 2-2,5 órán át. A sütés közben érdemes néha meglocsolni a húst a saját levével.
Pihentetés: Sütés után vegyük ki a húst a sütőből és takarjuk le alufóliával. Hagyjuk pihenni 10-15 percig, így a levek újra eloszlanak a húsban.
Tálalás: Vágjuk szeletekre a tarját és tálaljuk kedvenc köreteinkkel.

Tippek:

Ha biztosra szeretnénk menni, hogy a hús teljesen átsült, használjunk hús hőmérőt. A tarja belsejében a hőmérsékletnek el kell érnie a 75 fokot.
A pácolás időtartamát és a fűszereket saját ízlésünk szerint módosíthatjuk. Próbáljunk ki különböző fűszernövényeket és fűszereket, mint például rozmaring, kakukkfű, vagy akár mustár.
A tarja remekül párosítható sült burgonyával, kölessel, rizzsel vagy salátával.
Az egyes sütők eltérőek lehetnek, ezért érdemes időnként ellenőrizni a húst és a sütő hőmérsékletét.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: nosolty.hu, femina.hu,