Konyhasarok: Ha igazán szaftos húsra vágysz, akkor ne keresgess tovább – Az egészben sült tarjánál különbet nem találsz

A disznóvágás Magyarországon mélyen gyökerező hagyomány, amely nemcsak a hússal való ellátást szolgálta, hanem egyben közösségi esemény, családi összejövetel is volt. A falvakban, tanyákon a tél beálltával került sor erre az eseményre.
A tarja, a sertés nyakhúsa. Ez a hús fajta a sertés egyik legnemesebb része, húsos és zsíros részek is egyaránt találhatóak benne. Kiváló alapanyag sültekhez, grillezéshez. Zsírtartalmának köszönhetően omlós és szaftos marad, így bátran kísérletezhetünk vele. Egy ízes pácban érlelve a tarja a kerti sütögetések elmaradhatatlan sztárja.
A tarja legofntosabb jellemzői:
Zsírban gazdag: A tarja zsírosabb része a sertésnek, ami sütés közben olvadva szaftossá teszi a húst.
Omlós és puha: Hőkezelés hatására az ínszálak fellazulnak, így az eredmény egy omlós, puha hús lesz.
Intenzív íz: A tarja jellegzetes, intenzív íze miatt számos fűszerrel és kiegészítővel párosítható.

Mire figyeljünk:
A pácolás előtt érdemes a húst szobahőmérsékletre melegíteni.
A tarját mindig alaposan süssük át, hogy biztosan biztonságos legyen a fogyasztása.
Sütés után hagyjuk a húst néhány percig pihenni, így a levét jobban magába szívja.
A tarja remek alapanyag a kísérletezéshez, próbáljunk ki különböző fűszereket és pácokat.
A sertéstarja egy rendkívül sokoldalú alapanyag, amely számos ízletes étel elkészítéséhez használható. Zsírossága miatt szaftos, ízletes és omlós hús, amelyet akár kezdő, akár tapasztalt háziasszony könnyedén elkészíthet.
A hagyományos disznóvágáson a disznótoros pecsenye mellett a másik igen népszerű étel a frissen sült tarja volt. Rögtön, a feldolgozás során a kiszemelt húst felszeletelték, sózták, borsozták, majd egy kis pihentetés után mehetett egy tepsibe krumplival és zöldségekkel, vagy éppen a forró zsírba.

Mi a mai napra egy olyan receptet választottunk, ahol a darabolással se szöszmötölni.
Az egészben sült tarja egy igazán különleges és ízletes étel, amely bármilyen alkalomra tökéletes választás. A szaftos hús és a ropogós külső tökéletes harmóniát alkot.
Hozzávalók:
1,5-2 kg sertéstarja
4-5 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olaj
2 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál rozmaring
Só, bors ízlés szerint
Zöldségek (pl. burgonya, sárgarépa, hagyma) a sütéshez (opcionális)
Elkészítés:
A tarja előkészítése: A tarját alaposan megmossuk és papírtörlővel megszárítjuk. A fokhagymát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk. A húst több helyen bevágjuk és a fokhagymaszeleteket belehelyezzük.
A fűszerkeverék elkészítése: Egy tálban összekeverjük az olajat, a füstölt paprikát, az őrölt köményt, a rozmaringot, a sót és a borsot.
A tarja bepácolása: A húst kívül-belül bedörzsöljük a fűszerkeverékkel és letakarva hűtőbe tesszük legalább 2 órára, de akár egy éjszakára is.
Sütés: Egy sütőtálat kikenünk olajjal. Belehelyezzük a tarját. Ha szeretnénk, köré tehetünk zöldségeket is (pl. burgonyát, sárgarépát, hagymát). Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. 2-2,5 órán át. A sütés közben érdemes néha meglocsolni a húst a saját levével.
Pihentetés: Sütés után vegyük ki a húst a sütőből és takarjuk le alufóliával. Hagyjuk pihenni 10-15 percig, így a levek újra eloszlanak a húsban.
Tálalás: Vágjuk szeletekre a tarját és tálaljuk kedvenc köreteinkkel.
Tippek:
Ha biztosra szeretnénk menni, hogy a hús teljesen átsült, használjunk hús hőmérőt. A tarja belsejében a hőmérsékletnek el kell érnie a 75 fokot.
A pácolás időtartamát és a fűszereket saját ízlésünk szerint módosíthatjuk. Próbáljunk ki különböző fűszernövényeket és fűszereket, mint például rozmaring, kakukkfű, vagy akár mustár.
A tarja remekül párosítható sült burgonyával, kölessel, rizzsel vagy salátával.
Az egyes sütők eltérőek lehetnek, ezért érdemes időnként ellenőrizni a húst és a sütő hőmérsékletét.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: nosolty.hu, femina.hu,