Konyhasarok: A végtelenül habos mennyország, amelyet bűn kihagyni – Ez a madártej szelet

Magyarország gazdag cukrászati hagyományokkal rendelkezik, ez alól Csongrád-Csanád Vármegye se kivétel. Térségünkben számos kiváló cukrászda várja az édesszájúakat. Bár a „leghíresebb” cím viszonylagos és ízlés kérdése, a következő cukrászdák rendszeresen felmerülnek a helyiek és a turisták körében is, amikor a legjobb süteményekről és tortákról van szó.

REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
Szeged egyik legkedveltebb cukrászdája, a REÖK széles választékban kínál kézműves süteményeket, tortákat és egyéb finomságokat. Kiváló minőségű alapanyagokból készülnek termékeik, amelyeket a hagyományos receptek és a modern ízvilág ötvözésével hoznak létre.
Rétesház, Mórahalom
A Rétesház a városközponttól nem messze található, a Szent Erzsébet gyógyfürdő nyári bejáratától 300 méterre. Az érdeklődők a hagyományosan készült, kézzel húzott réteseket a szabadtéri teraszon fogyaszthatják el a vendégek.
Virág Cukrászda, Szeged
A 19. század óta üzemelő cukrászda nemcsak finom süteményeiről, tortáiról és kávéiról híres, hanem történelmi jelentőségéről is. Az épület a szegedi nagy árvíz után épült, és az újjáépítés központja volt.
Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
A város egyik legnépszerűbb cukrászdája, mely kellemes környezetben várja vendégeit a hét minden napján. Kávézóként, cukrászdaként és fagyizóként is üzemel, így szinte mindenki megtalálja a kedvére való finomságot.
Gyarmati Cukrászda, Makó
Hosszú múltra és hagyományokra visszatekintő cukrászda. Kiváló minőségű, friss alapanyagokból készített süteményeik és tortáik miatt generációk kedvelt helye. A cukrászda hangulatos, családias környezetben várja vendégeit, ahol megkóstolhatják a helyi specialitásokat is.

A madártej szelet egy klasszikus magyar sütemény, amelyet számos cukrászda kínálatában felfedezhetünk. Bár az ő esetükben a pontos recept cukrászdánként eltérhet, az alapelvek megegyeznek. Mutatjuk is, mi hogyan készítjük ezt a süteményt.
Hozzávalók:
A tésztához:
6db tojás
6 ek cukor
6 ek liszt
1 csomag sütőpor
A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
8 ek cukor
8 dl tej
15 dkg vaj
A tetejére:
4 dl habtejszín
étcsokoládé
Elkészítés:
Piskóta: A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük.
Krém: A tejet felforraljuk, a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a forró tejjel elkeverjük. Visszatesszük a tűzre és sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a zselatint és a vaníliás cukrot. Hagyjuk kihűlni, majd a habbá vert tejszínnel összekeverjük.
Összeállítás: A kihűlt piskótát megkenjük a krémmel, majd csokoládébevonattal vonjuk be.
Tippek:
A madártej szelet elkészítése időigényes feladat, tehát rá kell azt szánni, de az eredmény mindenképpen megéri.
Ha szeretnéd kicsit könnyebbé tenni a dolgodat, készítheted bolti piskótából is.
A krémhez használhatsz különböző ízesítőket, például rumot vagy kávét.
Létezik a süteménynek olyan változata is ahol a krém többrétegű, és változó izesítésű (pl. csokis).
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: sobors.hu, etelkalauz.hu