Konyhasarok: A mákos sütemények felfedezésre váró új dimenziója – Ez a francia mákos krémes

Ezen a héten olyan receptekkel próbálunk kedveskedni, amely ötleteket adhat az ünnepi vendégváráshoz.
A süteményfogyasztás kultúrája az ízek, a társasági élmények és a hagyományok gazdag keveréke, amely hozzájárul az életünk öröméhez és a közösségi kapcsolataink erősítéséhez. Ez a tradíció sokszínű és változatos, függ az adott országtól, régiótól, kultúrától és az egyéni szokásoktól is. Néhány általános konzekvencia mégis levonható:
Ünnepek és különleges alkalmak: A sütemények gyakran központi szerepet játszanak ünnepeken, születésnapokon, esküvőkön és más jeles eseményeken. Ilyenkor a sütemény nem csupán édesség, hanem a közösségi összejövetel, az ünneplés és a jókívánságok kifejezésének eszköze is.
Vendéglátás: A vendégek megkínálása süteménnyel a vendégszeretet és a figyelmesség jele. Ez a szokás sok kultúrában mélyen gyökerezik.
Kávézás és teázás: A sütemények gyakran kísérik a kávézást és a teázást, különösen a délutáni órákban. Ez egyfajta társasági esemény, ahol az emberek beszélgetnek, pihennek és élvezik az édes ízeket.
Hétköznapi élvezet: A süteményfogyasztás nem korlátozódik az ünnepekre. Sokan élvezik a süteményeket hétköznap is, akár egy kávé mellé, akár desszertként az ebéd vagy a vacsora után.
Kulturális különbségek: A süteményfogyasztás kultúrája jelentősen eltérhet az egyes országokban. Van, ahol a nagyon édes, krémes sütemények a népszerűek, máshol pedig a könnyebb, gyümölcsös vagy szárazabb süteményeket részesítik előnyben. Az is eltérő lehet, hogy milyen napszakban fogyasztják a süteményeket, és milyen italokkal párosítják őket.
Házi készítés vs. vásárlás: Egyes kultúrákban nagy hagyománya van a házi süteménykészítésnek, míg máshol inkább a cukrászdákból vagy boltokból szerzik be a süteményeket.

A francia mákos krémes egy népszerű és ízletes sütemény, amely több rétegből áll. A mák, a méz és a vaníliás krém harmonikus ízvilágát ötvözi. Gyakran készítik ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre, de hétköznapi desszertként is tökéletes választás.
A francia mákos krémes neve ellenére nem Franciaországból származik. Bár teljesen biztosan nem lehet tudni, de nagy valószínűséggel egy közép-európai eredetű sütemény, amely a mézes tészták és a mák használatának hagyományaira épül. Mind a két alapanyag erre a térségre jellemzőbb inkább. A „francia” jelző valószínűleg csak a sütemény eleganciájára utal, és nem a földrajzi eredetére.
Érdemes megemlíteni, hogy a francia mákos krémes hasonlóságot mutat más, szintén népszerű süteményekkel, mint például a zserbó szelet vagy a mézes krémes. Ezek a sütemények is rétegzett szerkezetűek, és gyakran használnak mézes lapokat, diót vagy mákot. Ez is alátámasztja a feltételezést származásáról.
Nem is húzzuk tovább az időt, nézzük hogyan készül a francia mákos krémes.

Hozzávalók:
Mézes lapokhoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg méz
10 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
kevés tej (ha szükséges)
Mákos piskótához:
4 tojás
15 dkg porcukor
15 dkg liszt
10 dkg darált mák
0,5 csomag sütőpor
3 evőkanál víz
0,5 dl olaj
Krémhez:
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
3 tojássárgája
6 dl tej
Elkészítés:
Mézes lapok: A lisztet, porcukrot és szódabikarbónát összekeverjük. Hozzáadjuk a mézet, a vajat/margarint és a tojást. Jól összegyúrjuk. Ha a tészta túl kemény, kevés tejet adunk hozzá. Két egyenlő részre osztjuk, és tepsi hátán, sütőpapíron, 180 fokon kb. 6-7 perc alatt megsütjük.
Mákos piskóta: A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
Hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd óvatosan belekeverjük a mákot és a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
Krém: A pudingporokat a tejjel és a tojássárgájákkal simára keverjük, majd sűrűre főzzük.
Hűlni hagyjuk. A vajat/margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot.
Összeállítás: Egy tálcára helyezzük az egyik mézes lapot, rákenjük a krém felét. Erre jön a mákos piskóta, majd a maradék krém. Végül befedjük a másik mézes lappal.
Tippek:
A tetejét porcukorral is megszórhatjuk.
A krémhez használhatunk tejszínt is a tej helyett, így még krémesebb lesz.
A süteményt tálalás előtt hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek és a krém megdermedjen.
A sütési idők sütőfüggőek, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni a tészták átsülését.
A krémhez a vajat/margarint érdemes szobahőmérsékletűen használni, hogy könnyebben lehessen habosra keverni.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: receptneked.hu, smuczerhanna.com, franciscosegarra.com