Konyhasarok: Egy egyszerű, de isteni desszert, ami pillanatok alatt elkészül! Ez a csokis-banános táska

A banán őshazája Dél-Ázsia, de mára már a trópusok és szubtrópusok szinte minden táján termesztik. Az ókori egyiptomiak is fogyasztották, és a középkorban már Európába is eljutott. A mai értelemben ismert, édes banánt a 19. században kezdték el nagyüzemi méretben termeszteni.
A banán tulajdonképpen egy nagyra nőtt fűféle termése. A hosszúkás, húsos termés belsejében több kisebb mag található, de a termesztett fajtákban ezek már alig-alig vannak. A banán héja zöld színű, amikor még éretlen, majd fokozatosan sárgul. Bár sokan nem tudják, de nemcsak a nagybetűs banán létezik, ennek a gyümölcsnek is több fajtáját fogasztjuk.
Cavendish: Ez a fajta a legelterjedtebb világszerte, édes íze és kemény húsa miatt kedvelik.
Plantain: Ezt a fajtát inkább sütve vagy főzve fogyasztják, mivel keményebb és kevésbé édes.
Manzana: Kis méretű, édes és aromás fajta.

A banán számos értékes tápanyagot tartalmaz, fogyasztása jó hatással van egészségünkre. Nézzük meg, melyek ezek:
Kálium: Fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában és az izomműködésben.
C-vitamin: Erősíti az immunrendszert és véd a szabad gyökök káros hatásai ellen.
B6-vitamin: Szerepet játszik az idegrendszer működésében és az aminosavak anyagcseréjében.
Rostok: Segítenek az emésztésben és a jóllakottság érzésének fenntartásában.
A gyümölcs kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a héja ép legyen, és kissé puha tapintású legyen. Ha túl zöld, akkor még nem érett, ha pedig túl puha, akkor már túl érett lehet.
A banán rendkívül sokoldalú gyümölcs, fogyaszthatjuk önmagában, de felhasználhatjuk smoothie-k, sütemények, joghurtok készítéséhez is. A banánpüré kiváló alapanyag a babaételekhez, és a banánchips is egyre népszerűbb.

Mi a mai napon kicsit csalni fogunk, mert konyhakész alapanyaggal is fogunk dolgozni. Így viszont tényleg pillanatok alatt elkészül a csokis-banános táska.
Hozzávalók:
Töltelékhez:
1 dl tej
5 dkg étcsokoládé
1 evőkanál cukor
1,5 evőkanál étkezési keményítő
2 banán
Tésztához:
1 csomag konyhakész leveles tészta
1 tojás (kenéshez)
Elkészítés:
Töltelék: A tejet egy kis lábasban melegítsd fel. Tördeld bele az étcsokoládét, majd add hozzá a cukrot és a keményítőt. Folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre a krémet. Hagyd langyosra hűlni.
Összeállítás: A leveles tésztát nyújtsd ki, majd vágd négyzetekre. A banánt szeleteld fel.
Töltés: A tészta négyzetekre helyezd a banánszeleteket, majd kanalazz rá a csokikrémből. Hajtsd félbe a tésztát és a széleit jól nyomd össze.
Sütés: A tetejét kend meg felvert tojással. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára.
Tippek:
A tölteléket ízlés szerint variálhatod: próbáld ki például dióval, mogyoróval.
A banán jól megfér az almával. Vegyesen is készítheted ezzel a gyümölccsel is.
A tetejére díszítésként tehetsz egy-egy fél diót, vagy mandulát.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: mindmegette.hu, streetkitchen.hu, Wikipédia