quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Egy egyszerű, de isteni desszert, ami pillanatok alatt elkészül! Ez a csokis-banános táska

2024. december 21.

A banán őshazája Dél-Ázsia, de mára már a trópusok és szubtrópusok szinte minden táján termesztik. Az ókori egyiptomiak is fogyasztották, és a középkorban már Európába is eljutott. A mai értelemben ismert, édes banánt a 19. században kezdték el nagyüzemi méretben termeszteni.

A banán tulajdonképpen egy nagyra nőtt fűféle termése. A hosszúkás, húsos termés belsejében több kisebb mag található, de a termesztett fajtákban ezek már alig-alig vannak. A banán héja zöld színű, amikor még éretlen, majd fokozatosan sárgul. Bár sokan nem tudják, de nemcsak a nagybetűs banán létezik, ennek a gyümölcsnek is több fajtáját fogasztjuk.

Cavendish: Ez a fajta a legelterjedtebb világszerte, édes íze és kemény húsa miatt kedvelik.
Plantain: Ezt a fajtát inkább sütve vagy főzve fogyasztják, mivel keményebb és kevésbé édes.
Manzana: Kis méretű, édes és aromás fajta.

A banán számos értékes tápanyagot tartalmaz, fogyasztása jó hatással van egészségünkre. Nézzük meg, melyek ezek:

Kálium: Fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában és az izomműködésben.
C-vitamin: Erősíti az immunrendszert és véd a szabad gyökök káros hatásai ellen.
B6-vitamin: Szerepet játszik az idegrendszer működésében és az aminosavak anyagcseréjében.
Rostok: Segítenek az emésztésben és a jóllakottság érzésének fenntartásában.

A gyümölcs kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a héja ép legyen, és kissé puha tapintású legyen. Ha túl zöld, akkor még nem érett, ha pedig túl puha, akkor már túl érett lehet.

A banán rendkívül sokoldalú gyümölcs, fogyaszthatjuk önmagában, de felhasználhatjuk smoothie-k, sütemények, joghurtok készítéséhez is. A banánpüré kiváló alapanyag a babaételekhez, és a banánchips is egyre népszerűbb.

Mi a mai napon kicsit csalni fogunk, mert konyhakész alapanyaggal is fogunk dolgozni. Így viszont tényleg pillanatok alatt elkészül a csokis-banános táska.

Hozzávalók:

Töltelékhez:
1 dl tej
5 dkg étcsokoládé
1 evőkanál cukor
1,5 evőkanál étkezési keményítő
2 banán

Tésztához:
1 csomag konyhakész leveles tészta
1 tojás (kenéshez)

Elkészítés:

Töltelék: A tejet egy kis lábasban melegítsd fel. Tördeld bele az étcsokoládét, majd add hozzá a cukrot és a keményítőt. Folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre a krémet. Hagyd langyosra hűlni.
Összeállítás: A leveles tésztát nyújtsd ki, majd vágd négyzetekre. A banánt szeleteld fel.
Töltés: A tészta négyzetekre helyezd a banánszeleteket, majd kanalazz rá a csokikrémből. Hajtsd félbe a tésztát és a széleit jól nyomd össze.
Sütés: A tetejét kend meg felvert tojással. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára.

Tippek:

A tölteléket ízlés szerint variálhatod: próbáld ki például dióval, mogyoróval.
A banán jól megfér az almával. Vegyesen is készítheted ezzel a gyümölccsel is.
A tetejére díszítésként tehetsz egy-egy fél diót, vagy mandulát.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: mindmegette.hu, streetkitchen.hu, Wikipédia