Vásárhelyi töltött alma, a téli esték sztárja

A sült almának egy egészen új dimenzióját tárta elénk Kapu Márti. Nem csak finom, de nagyon egészséges is.
Az alma rendkívül egészséges, ezt talán mindenki tudja. Árban sem borsos, és az egyik olyan gyümölcsünk, ami a legtöbb vitamint tartalmazza. Sütve is mennyei a téli, hideg estéken, de Kapu Márti, az alternatív gyógymódok szakértője új köntösbe bújtatta, és ezzel nemcsak egy mennyei desszertet vagy nassolnivalót kaphatunk, hús mellett is megállja a helyét köretnek, vagy köret-elemként.
Már régóta készítem a töltött sült almát, amivel előszeretettel elkápráztatom a családot, barátokat összejövetelekkor is. Az almát egyébként is érdemes beépítenünk az étrendünkbe a téli időszakban is. Imádja a fahéjat és a vaníliát ez a gyümölcs, és a töltött almám a visszajelzések szerint is nemcsak nagyon finom, de tápanyagban gazdag és vitamindús étel
– ismertette lapunkkal Kapu Márti, az alternatív gyógymódok vásárhelyi szakértője.
Ez a finomság tartalmaz a vitaminokon és rostokon túl fehérjét is, a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet.
Natúr joghurt, mazsola és mennyei fűszerek házassága
Az alma magházát Márti kivájja, majd natúr joghurtot és zabpelyhet kever össze mézzel – ízlés szerint –, vaníliát és fahéjat, valamint mazsolát. Tesz még bele citrom esszenciát, ennek híján reszelt citromhéjat, és ezt a keveréket állni hagyja, amíg a zabpehely meg nem szívja magát.
Ezután visszatölti az almákba. A tepsibe kis vizet önt, majd belehelyezi az almákat, és alufólia alatt párolja. Utána le is lehet ezt venni és sütni kicsit még.

Ha meg akarjuk még bolondítani és tovább fokozni a tápanyag tartalmat, akkor tegyünk az almába töltött keverékbe apróra vágott diót is, ez szépen megsül, megpirul a sütés alatt és isteni ízt ad, nem mellesleg a dió tele van olyan esszenciális zsírsavakkal, amelyek nemcsak télen fontosak, hanem egész évben.
Márti szerint ez az alma desszertként is megállja a helyét, akár az ünnepi asztalon is, de nassolásra is tökéletes, illetve grillezett húsok mellé köretnek, köret elemnek is beválik.
Jótékony hatások sokasága
A-, B-vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kén tartalma is jelentős, segíti az emésztést a benne lévő rostok lévén, méregtelenít, tisztít.
Ma már talán sokan tudják, de sokan még talán nem, hogy az immunrendszerünk hatékony működése óriási mértékben függ a bélflóránktól. A bélflóránkat erősíti a natúr joghurt is, emellett tele van fehérjével – ami a jóllakottság érzéséhez járul hozzá – és persze kálciummal is.
A zabpehely az egyik legtáplálóbb gabonatermék. Tele van B1-vitaminnal, kálciummal, magnéziumot, foszfort, rezet, B1-vitamint, vasat, szelént, mangánt és cinket is nagy dózisban tartalmaz. Utóbbi például a nátha leküzdésében (és megelőzésében) is segíthet, a B1-vitamin pedig az idegrendszer egészségéhez is hozzájárul, ami a téli hónapokban különösen fontos.
Rosttartalma lévén segíti az emésztést is.
Készítsék el Önök is Márti töltött almáját, mi biztosan kipróbáljuk!
Jó egészséget!