Az alapanyag a karácsonyi menüsor legnagyobb kihívása

Hagyományok vagy modern trendek? A kérdés talán nem is kérdés a karácsonyi menüsor tekintetében, hiszen a legtöbb helyen fejben már biztosan összeállt a finomságok hada. Virág Zoltánnal, a KissVirágom főszakácsával beszélgettünk.
Terülj, terülj, asztalkám! Milyen utópisztikus lenne, ha ezzel a három szóval le is tudhatnánk a karácsonyi menüsor elkészítését. A feladat persze ennél több. Kihívásokat rejt, leégett lábasokat is tartogathat, de a fenyőfa talpba faragásának szünetében jól eshet egyet-egyet kavarni például a halászlén. Persze a menüsor akár ennél egyszerűbben is összeállhat.
Az első kihívás: az alapanyagok beszerzése
Virág Zoltán szerint a karácsonyi menüsor egyik legnagyobb kihívása az alapanyagok beszerzése.
– Az ünnepi időszakban az alapanyagok ára jelentősen megemelkedik, különösen a dió, a mandula, a mák vagy a tojás esetében. A hal ára pedig szinte napról napra változik – mondta.
A halászlé, mint az ünnepi asztal sztárja
– A halászlé szinte minden család karácsonyi menüjében szerepel, legyen az tiszai vagy bajai változat – folytatta Zoltán. Az elkészítés azonban nem biztos, hogy kismiskának számít:
Fontos odafigyelni a hal minőségére, a frissességet például a kopoltyú élénk színe és a hús feszessége mutatja. Egy rossz választás sok bosszúságot és kidobott pénzt lehet az eredménye, ezért mindig körültekintően vásároljunk
– szólnak a jótanácsok.
Zoltán szerint a halászlé készítése nemcsak technika kérdése, alapvetően is egy időigényes folyamat. – A sűrítés során a halhúst hosszú ideig kell főzni, majd visszaforralni, hogy igazán sűrű és ízletes legyen a leves – javasolta.
A főszakács elmondta, az emberek karácsonykor általában jobban nyitottak az új ízekre, de sokan ragaszkodnak a hagyományokhoz. – A halászlé mindig a sztár, és bár időnként megújul a kínálatunk, az alapokban nem térünk el a megszokottól – mondta.
A halételek sokszínűsége
A halászlé mellett számos más fogás is helyet kaphat a karácsonyi asztalon, attól függően, ki melyik receptet részesíti előnyben. – Vannak, akik a halászlére esküsznek, mások pedig a rántott vagy egészben sült halakat preferálják. A hal sokoldalúsága lehetőséget ad arra, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvesebb változatot – fogalmazott Virág Zoltán.
Bár a magyarok halfogyasztása nem kiemelkedő, az adventi időszakban mégis megugrik az igény. – Ez az időszak egyfajta kivétel, amikor a hal valóban főszerepbe kerül, és talán ez az alkalom segíthet abban is, hogy az emberek jobban megismerjék és megszeressék ezt az alapanyagot – tette hozzá a főszakács.
Hagyományos ízek otthon és a vendéglőben

A KissVirágom karácsonyi kínálatában a hagyományos ételek dominálnak, ahogy Zoltán fogalmazott: „az ünnepek alatt mindenki a megszokott ízeket keresi”. Azonban az étteremben és természetesen otthon is lehetőség van arra, hogy egy kicsit csavarjunk a dolgokon: – A rántott halat például kínálhatjuk pankómorzsával vagy csilis morzsával ízesítve, de az alapok mindig ugyanazok maradnak – mondta a főszakács.
Fontos az ünnepi kényelem?
A karácsonyi időszakban egyáltalán nem ördögtől való, ha nem mi magunk főzzük a menüsort, hanem megrendeljük azt. Persze, mint mindenben itt is több tábor akad. Van, aki ragaszkodik a saját készítésű finomságokhoz és vannak, akik inkább megspórolják az All I Want for Christmas Is You-ra fakanál táncoltatást.
Utóbbi megoldás olykor költséghatékonyabb is lehet, a halászlé esetében pedig a kissé talán macerásnak számító passzírozásról is sokan szívesen lemondanak. Emellett a tapasztalatok alapján a sültes tálak és hidegtálak is népszerű vendégvárók.