Konyhasarok: Laktató, magyaros, olcsó és még mennyei is – Ez a bácskai rizses hús

Ha rizsről beszélünk, legtöbbször távol-keleti országok jutnak eszünkbe, ahol ez a növény évezredek óta alapvető táplálék. A rizs termesztésének több ezer éves kultúrája van ezen a térségen, ahol a teraszos rizsföldek jellegzetes látványt nyújtanak. Vajon gondolnánk-e, hogy Európában, sőt Magyarországon is van hagyománya ennek a növénynek a termesztésének?
Bár nálunk a rizsföldek képe nem annyira elterjedt, mint Ázsiában, a hazai klíma és talajviszonyok kiválóak a rizs termesztéséhez. A kalitkás művelési módszer, amelyet hazánkban alkalmaznak, eltér a távol-keleti teraszos módszertől, de ugyanolyan eredményes lehet. Az egyik legnagyobb előnyünk, hogy a kártevők és betegségek száma jóval kisebb, mint az őshazájában. Viszont hátrányunk, hogy az európai éghajlat miatt csak egyszer tudunk aratni évente, míg Ázsiában több körben is betakarítható a termés.

Érdekes módon a magyarországi rizstermesztés története egészen a 18. századig nyúlik vissza. Valószínűleg a törökök hozták be ezt a növényt hazánkba, és a 16-17. századból származó leletek azt bizonyítják (például gátak, vízi malmok és rizshántolók), hogy a hódoltság idején már volt a próbálkozás a rizstermesztésre, főként Nógrád megyében.
Napjainkban Magyarországon körülbelül 2600 hektáron termesztenek rizst, ami a hazai fogyasztásnak csak töredékét fedezi. Bár a rizs még mindig inkább kiegészítő tápláléknak számít, az ázsiai konyhák népszerűsödésével fokozatosan nő a hazai fogyasztás. Ezáltal a rizs egyre inkább elismerést nyer, és méltó helyet foglalhat el az egészséges táplálkozásban.
A magyarországi rizstermesztésnek számos előnye van, és bár még mindig kisebb mértékben folyik, mint más országokban, jelentősége folyamatosan nő.
Ha bár modern gasztronómiában kicsit mostoha módon nélkülözött ételről van szó, annál nagyobb népszerűségnek örvendett még egy 20 évvel ezelőtt. A bácskai rizses hús egy ízletes, egytálételes ízig-vérig magyar fogás, amelyen egy egész generáció nőtt fel. Nézzük meg, hogyan készül:

Hozzávalók (4-6 személyre) (350 Ft/adag):
fél kg sertéshús (lehet szárnyas is) (800 Ft)
2 fej vöröshagyma (50 Ft)
2 gerezd fokhagyma (50 Ft)
3-4 db lecsópaprika (100 Ft)
2 db paradicsom (100 Ft)
fél kg rizs (250 Ft)
2-3 evőkanál olaj
2 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
Só, bors ízlés szerint
Zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
Hús előkészítése: Vágd kockákra a húst. Sózd és borsozd meg, és tedd félre állni egy kis ideig
Zöldség felaprítása: A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk. A paprikát és a paradicsomot is kockákra vágjuk.
Pirítás: Egy nagyobb lábosban vagy fazékban felhevítjük az olajat, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst és lepirítjuk.
Fűszerezés: Megszórjuk pirospaprikával és őrölt köménnyel, majd rövid ideig pirítjuk, hogy a fűszerek kiadják az aromájukat.
Párolás: Hozzáadjuk a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Sóval, borssal. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst és a zöldségeket.
Rizs hozzáadása: Ha a hús már félig puha, hozzáadjuk a rizst. Alacsony lángon főzzük puhára.
Pihentetés: Tálalás előtt hagyjuk pár percig állni, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek:
A bácskai rizses húshoz bármilyen kedvelt húsfajta használható.
Az ételt dúsíthatjuk más zöldségekkel is, például rusztikusra vágott répával.
A fűszerezés ízlés szerint módosítható. Készíthetjük csípősebre de tehetünk bele például petrezselymet is.
A köretként használt rizs mennyiségét is ízlés szerint módosíthatjuk, hogy húsosabb vagy rizsesebb legyen inkább.
A szaft sűrűségét szükség szerint vízzel állíthatjuk be.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: nosotly.hu, hellovidek.hu