quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Egy klasszikus egytálétel, ha nem akarunk sokat költeni – Ez a rakott zöldbab

2024. december 09.

A karácsonyi időszakban könnyen elszaladhat velünk a ló a vásárlás során, és bizony könnyen belefuthatunk, hogy többet sikerült költeni, mint amit terveztünk. Ilyenkor ezt a különbözetet valamin bizony be kell hozni. Egy jól átgondolt heti menüvel elég jelentős összeget meg tudunk takarítani. Az ételeken való spórolás azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk például az ünnepi ízekről. A héten olyan receptekkel készülünk, amelyek ebben segíthetnek.

Íme néhány praktikus tipp, amelyek segíthetnek:

Készíts részletes bevásárlólistát: Mielőtt elindulsz a boltba, gondold át, milyen ételeket szeretnél készíteni, és mennyire van szükséged az egyes hozzávalókból.
Hasonlítsd össze az árakat: Nézz körül több üzletben, és válaszd ki a legkedvezőbb ajánlatokat. Használd az áruösszehasonlító alkalmazásokat és weboldalakat.
Vásárolj nagy csomagolásokban: Sok élelmiszer olcsóbb nagyobb kiszerelésben. Ha van helyed tárolni, érdemes nagyobb mennyiséget venni a tartósabb élelmiszerekből.
Főzz egyszerre több adagot: Ha már főzöl, készíts nagyobb adagot, és fagyaszd le a maradékot. Így később időt spórolsz vele. Nagyobb adagokban egyébként is könnyebb beállítani az ízeket.
Szezonális alapanyagokat válassz: A szezonális zöldségek és gyümölcsök általában olcsóbbak és frissebbek.
Próbálj ki új, költséghatékony recepteket: Az interneten számos olyan recept található, amelyek ízletesek és olcsók is egyben.
Kerüld a felesleges csomagolásokat: A csomagolt élelmiszerek általában drágábbak, mint a kimért termékek.
Készítsd el magad az ünnepi ételeket: Sok ünnepi ételt könnyedén elkészíthetsz otthon, így elkerülheted a drága készételeket.
Vásárolj helyi termelőktől: A helyi piacokon gyakran találhatsz friss, jó minőségű és kedvező árú alapanyagokat.
Készíts közösen ételt a családoddal vagy barátaiddal: Így megoszthatjátok a költségeket, és változatosabban is táplálkozhatsz.
Ne dobd ki ami megmaradt: A maradékokból készíthetsz új ételeket, például levest, omlettet vagy salátát.

A rakott zöldbab egy népszerű és könnyen elkészíthető fogás, amely bármilyen alkalomra tökéletes. Mivel egytálételről beszélünk, tápanyag szempontjából teljes értékű ebédnek vagy vacsorának számít. Szépsége, hogy olyan alapanyagok kombinációjából készül, amelyek (ha fagyasztva is, de) egész évben elérhetők

Hozzávalók (4-6 személyre) (650-700Ft / adag):

1 kg zöldbab (800 Ft)
50 dkg darált hús (lehet sertés vagy szárnyas) (1200 Ft)
20 dkg rizs (100 Ft)
2 fej vöröshagyma (50 Ft)
2 gerezd fokhagyma (50 Ft)
2 tojás (200 Ft)
1 dl tejföl (250 Ft)
Só, bors, pirospaprika ízlés szerint
Zsiradék a sütéshez
Reszelt sajt a tetejére (150 Ft)

Elkészítés:

Zöldbab előkészítése: A zöldbabot mossuk meg, majd vágjuk le a végeit. Töltsük fel egy fazékba sós vízzel, és főzzük puhára.
Rizs főzése: A rizst a csomagoláson található utasítások szerint főzzük meg.
Hús pirítása: A vöröshagymát apróra vágjuk és zsiradékon üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és morzsoljuk össze. Süssük készre.
Összeállítás: Egy tűzálló tál alját enyhén zsírozzuk ki, és tegyünk rá egy réteg zöldbabot. Erre kerüljön a rizs, majd a darált hús. A tetejére öntsük a tejfölt, és szórjuk meg reszelt sajttal.
Sütés: A rakottat előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára.

Tippek:

A zöldbabhoz tehetünk más zöldségeket is, például sárgarépát vagy brokkolit.
A darált hús helyett használhatunk apróra vágott füstölt szalonnát vagy kolbászt is.
A tejföl helyett használhatunk és tejjel elkevert tojást.
A tetejét megszórhatjuk zsemlemorzsával is.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: mindmegette.hu, antalvali.co.hu