quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Egy kihagyhatatlan hazai kedvenc az egytálételek világából – Ki ne szeretné a rakott krumplit?

2024. december 06.

Az egytálételek sokoldalú, egészséges és kényelmes ételek, amelyeknek számos előnye van. Ha szeretnél időt spórolni, változatos étrendet összeállítani vagy egyszerűen csak finomat enni, érdemes kipróbálnod őket! A héten ezekből szemezgetünk.

Ha egytálétel, akkor bizony a hazai ízek egyik kiemelkedő képviselője semmiképp nem maradhat ki. Mivel mi magyarok a mértékletességről vagyunk híresek, mi aztán tudjuk, hogy jó sok kolbásszal és tejföllel a legfinomabb, mert úgy lesz igazán szaftos. Ez az fogás pénztárca kímélés szempontjából se utolsó, hiszen a hűtőben megmaradt krumpli vagy tojás is vidáman mehet bele. Ez is olyan, mint a töltött káposzta, átmelegítve talán még finomabb is.

Ne is húzzuk tovább az időt, jöjjön a rakott krumpli, amit szinte mindenki szeret.

Hozzávalók:

1 kg burgonya
6 db tojás
10 dkg kolbász (vagy füstölt szalonna)
5 dl tejföl
2 db tojássárgája
2 tk vaj
10 dkg bacon (a tetejére)
reszelt sajt
só, bors

Elkészítés:

A krumpli előkészítése: A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk és felszeleteljük.
Tojásfőzés: A tojásokat sós vízben főzzük, majd megpucoljuk és felkarikázzuk.
A kolbász/szalonna: A kolbászt vagy/és szalonnát felkockázzuk és lepirítjuk.
A tejfölös keverék: A tejfölt a tojássárgájával, sóval és borssal elkeverjük.
Összeállítás: Egy tűzálló tál alját kivajazzuk, majd erre halmozzuk a krumpli felét, a következő réteg a kolbász és a szalonna, majd a tojások. A rétegek közé mindig kerüljön a tojásos-tejfölös keverékből. Addig ismételjük a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagaink.
Sütés: A tetejét megszórjuk a bacon-nel és sajttal, majd 180 fokon kb. 40-50 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz.

Tippek:

A rakott krumplihoz bármilyen kedvenc kolbászodat vagy szalonnádat használhatod.
Ha pikánsabb ízt szeretnél, adj hozzá egy kis pirospaprikát vagy őrölt köményt.
A burgonyát előre megfőzheted, és tárolhatod a hűtőben. Így gyorsabb lesz az elkészítés.
A rétegek közé tehetsz csak tejfölt is, vagy éppen besamel mártást.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: femina.hu, sobors.hu