Konyhasarok: Egy kihagyhatatlan hazai kedvenc az egytálételek világából – Ki ne szeretné a rakott krumplit?

Az egytálételek sokoldalú, egészséges és kényelmes ételek, amelyeknek számos előnye van. Ha szeretnél időt spórolni, változatos étrendet összeállítani vagy egyszerűen csak finomat enni, érdemes kipróbálnod őket! A héten ezekből szemezgetünk.
Ha egytálétel, akkor bizony a hazai ízek egyik kiemelkedő képviselője semmiképp nem maradhat ki. Mivel mi magyarok a mértékletességről vagyunk híresek, mi aztán tudjuk, hogy jó sok kolbásszal és tejföllel a legfinomabb, mert úgy lesz igazán szaftos. Ez az fogás pénztárca kímélés szempontjából se utolsó, hiszen a hűtőben megmaradt krumpli vagy tojás is vidáman mehet bele. Ez is olyan, mint a töltött káposzta, átmelegítve talán még finomabb is.

Ne is húzzuk tovább az időt, jöjjön a rakott krumpli, amit szinte mindenki szeret.
Hozzávalók:
1 kg burgonya
6 db tojás
10 dkg kolbász (vagy füstölt szalonna)
5 dl tejföl
2 db tojássárgája
2 tk vaj
10 dkg bacon (a tetejére)
reszelt sajt
só, bors
Elkészítés:
A krumpli előkészítése: A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk és felszeleteljük.
Tojásfőzés: A tojásokat sós vízben főzzük, majd megpucoljuk és felkarikázzuk.
A kolbász/szalonna: A kolbászt vagy/és szalonnát felkockázzuk és lepirítjuk.
A tejfölös keverék: A tejfölt a tojássárgájával, sóval és borssal elkeverjük.
Összeállítás: Egy tűzálló tál alját kivajazzuk, majd erre halmozzuk a krumpli felét, a következő réteg a kolbász és a szalonna, majd a tojások. A rétegek közé mindig kerüljön a tojásos-tejfölös keverékből. Addig ismételjük a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagaink.
Sütés: A tetejét megszórjuk a bacon-nel és sajttal, majd 180 fokon kb. 40-50 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz.
Tippek:
A rakott krumplihoz bármilyen kedvenc kolbászodat vagy szalonnádat használhatod.
Ha pikánsabb ízt szeretnél, adj hozzá egy kis pirospaprikát vagy őrölt köményt.
A burgonyát előre megfőzheted, és tárolhatod a hűtőben. Így gyorsabb lesz az elkészítés.
A rétegek közé tehetsz csak tejfölt is, vagy éppen besamel mártást.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: femina.hu, sobors.hu