Konyhasarok: Sertéshús, fokhagyma, fekete bors, burgonya – Ezek mesteri kombinációjából született a brassói aprópecsenye

Az egytálételek sokoldalú, egészséges és kényelmes ételek, amelyeknek számos előnye van. Ha szeretnél időt spórolni, változatos étrendet összeállítani vagy egyszerűen csak finomat enni, érdemes kipróbálnod őket! A héten ezekből fogunk szemezgetni.
Milyen esetekben jön jól egy egytálétel?
- Ha nincs sok időnk főzni, egy gyors egytálétel tökéletes választás.
- Többszöri melegítés hatására mégjobban összeérnek az ízek, így több napig is fogyasztható.
- Sok egytálétel alacsony kalóriatartalmú mégis tápláló, így segíthet a fogyásban.
- Rengeteg olyan változat van, amely a B típusú diabéteszes étrendbe is beilleszthető.
- Egyetlen fogással az egész család számára biztosíthatjuk a szükséges tápanyagokat.
- Az egytálételekben gyakorlatilag már össze vannak válogatva a megfelelő alapanyagok a kiegyensúlyozott étrendhez.
Az egytálételek rengeteg formában elkészíthetőek:
Levesek: A levesek klasszikus egytálételek, amelyek melegítenek és táplálnak.
Pörköltek: A pörköltek sűrű, ízletes ételek, amelyekhez magunkban, tésztafélékkel vagy más köretekkel is tálalhatunk.
Egytálételes tészták: A tésztát zöldségekkel, hússal vagy tofuval kombinálva gyors és egyszerű egytálételt készíthetünk.
Rizses ételek: A rizs sokoldalú alapanyag, amely számos egytálétel alapja lehet.
Burgonyás egytálételek: A krumplihoz hozzáadva zöldségeket, húst vagy tofut, rendkívül tápláló és ízletes egytálételt kapunk.

A brassói aprópecsenye eredete egy rejtély, amelyet valószínűleg soha nem fogunk teljes bizonyossággal megfejteni. Annyi bizonyos, hogy több legenda is fűződik a feltaláláshoz. Ami a fontosabb, hogy az étel az évek során annyira a magyar konyha részévé vált, hogy az eredete már nem olyan fontos, mint maga a fogás ízvilága, amivel büszkén mondhatjuk a sajátunknak.
Nézzzük meg a legismertebb elméleteket a honnétról:
Gróf Nándor elmélete: Az egyik legelterjedtebb történet szerint a receptet Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki 1948-ban, a Budapest-Brassó vonaton. Az ő változata fokhagymás, borsos, pirított burgonyás tokány volt.
19. századi szakácskönyv: Dózsa György mesterszakács egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva állítja, hogy Brassóból származik az étel, és valójában egy fokhagymás marhatokányról van szó.
Csáky Sándor elmélete: Csáky Sándor, a XX. századi Szakácsművészet című könyvében azt írja, hogy a brassói eredete ismeretlen, viszont bélszínből készül (paradicsom, vörösbor, gomba, tarhonya felhasználásával).
Papp Endre elmélete: Papp Endre emlékirataiban olvashatjuk a legvalószínűbbnek tűnő verziót. Eszerint ő alkotta meg a receptet 1950-ben, egy ételújítási versenyre. A nevet azért választotta, mert még erősen élt benne Trianon emléke, és Kolozsvárt már lefoglalták az erdélyi rakott káposztának.
Az évek során számos szakács módosította a receptet, így rengeteg különböző változata alakult ki. Azért is nehéz beazonosítani az eredetét, mert az ételek elnevezésében gyakran használnak földrajzi neveket, amelyek nem feltétlenül utalnak az étel valódi származására. Annyit biztosan állíthatunk, hogy a burgonya elterjedése előtt nem létezhetett a brassói aprópecsenye, így a recept legkorábbi változatai a 18. század második felére tehetők.

És most lássuk, hogyan is készül a brassói aprópecsenye!
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka (vagy más, zsírosabb sertéshús)
10 dkg füstölt szalonna
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk pirospaprika
1 tk majoránna
1 kg burgonya
Só, bors ízlés szerint
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
Hús és szalonna előkészítése: A sertéshúst és a szalonnát kockákra vágjuk.
Zöldségek előkészítése: A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A burgonyát megpucoljuk és kockákra vágjuk.
Sütés: Egy nagy serpenyőben vagy lábasban megolvasztjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát. Üvegesre pároljuk.
Hús pirítása: A serpenyőbe tesszük a húst és erős tűzön megpirítjuk.
Fűszerezés: Megszórjuk pirospaprikával és majoránnával, majd alaposan elkeverjük.
Burgonya sütés: Egy másik serpenyőben olajat melegítünk és aranybarnára sütjük a burgonyát.
Összeállítás: A húst a burgonyával összekeverjük, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Tálalás: Forrón tálaljuk, friss kenyérrel esetleg mellé salátával.
Tippek:
A hagyományos brassói aprópecsenye sertéslapockából készül, de használhatunk más, zsírosabb sertéshúst is.
A burgonyát előre elkészíthetjük, majd a végén hozzáadhatjuk a húshoz, vigyázzunk azonban hogy ez ne menjen a frissesség rovására.
A fűszerezést ízlés szerint módosíthatjuk, például adhatunk hozzá őrölt köményt vagy cayenne borsot.
A brassói aprópecsenye kiválóan kombinálható savanyúságokkal vagy kovászos uborkával.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: mindmegette.hu, streetkitchen.hu, meglepetes.hu, nosolty.hu