quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Ami nélkül nincs karácsonyi vásár – Igen, ez a forralt bor!

2024. november 24.

A forralt bor az egyik legfinomabb és legmelegebb ital a hideg téli napokon. A fűszeres, aromás íze azonnal felmelegít és jókedvre derít. Lássuk, hogyan készítheted el otthon is!

A forralt bor, ahogyan ma ismerjük, hosszú és érdekes utat járt be, mielőtt a téli esték kedvelt italává vált. Gyökerei a római korig nyúlnak vissza, amikor még fűszeres bor néven emlegették. A borok megromlásának megakadályozása és az ízek javítása érdekében fűszerekkel dúsították és felmelegítették az italt. Az ókorban olyan fűszerek voltak népszerűek, mint az ánizs, bors, koriander és babérlevél. A középkortól kezdve pedig a vanília, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió került előtérbe, amelyek az italt a mai ízéhez közelebb hozták.

A rómaiak hidegen fogyasztották ezt a fűszeres italt, míg a középkortól kezdődően a meleg fogyasztás vált általánossá. A forralt bor készülhet fehér vagy vörös borból, és számos országban vízzel, teával, brandyvel vagy vodkával „hígítják”. Fontos megjegyezni, hogy az alkohol 78 fokon forr, ezért a forralt bor melegítésekor érdemes óvatosnak lenni, hogy az alkohol egy része megmaradjon.

A forralt bornak nemcsak kellemes íze van, hanem gyógyító hatásai is ismertek az ókortól kezdve. A rómaiak és a franciák Hippocrasnak nevezték, az ókori görög orvos, Hippokratész után. Emésztéssegítő és gyomorbántalmak elleni hatásai miatt gyakran fogyasztották, és a lakomák záróitalaként is szolgált. A középkorban afrodiziákumként is ismerték, így a francia udvar egyik kedvelt italává vált.

A forralt bor világszerte népszerű, és számos recept létezik az elkészítéséhez. A hagyományos fűszerek mellett számos más ízesítő is felhasználható, így mindenki a saját ízlése szerint készítheti el.

Hogy ne csak a forralt bor alapreceptjét mutassuk meg, cikkünk végén találhattok egy nem szokványos változatot is.

Alapanyagok (4 adaghoz):

750 ml száraz vörösbor (pl. kékfrankos)
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
2 rúd fahéj
5-6 szem szegfűszeg
1 csillagánizs
1 narancs héja (a fehér részt távolítsd el)
1-2 szelet friss gyömbér (opcionális)
2 dl víz vagy narancslé

Elkészítés:

Fűszerek előkészítése: A narancs héját vékonyan hámozd le, ügyelve arra, hogy a fehér része ne kerüljön bele, mert keserűvé teheti az italt. A gyömbért reszeld le.
Fűszerek és bor összeforralása: Egy lábasba öntsd a bort, add hozzá a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a csillagánizst, a narancshéjat és a gyömbért.
Főzés: Melegítsd a bort közepes lángon, de ne forrald! A cél az, hogy a fűszerek ízei kifejlődjenek, de az alkohol ne párologjon el teljesen.
Hígítás: Ha szeretnéd kicsit hígítani az italt, adj hozzá 2 dl vizet vagy narancslét.
Tálalás: Töltsd a forró bort bögrékbe, és már fogyaszthatod is!

Tippek és variációk:

Borválasztás: A forralt borhoz nem feltétlenül kell drága bort választani. Egy közepes árfekvésű, száraz vörösbor tökéletesen megfelel.
Édesítés: A cukor mennyiségét ízlésed szerint állítsd be. Ha édesebb bort szeretnél, adj hozzá többet.
Fűszerek: Kísérletezz különböző fűszerekkel! Próbálj ki például vaníliát, kardamomot vagy szerecsendiót.
Gyümölcsök: Dobj bele néhány szelet almát, körtét vagy aszalt gyümölcsöt.
Fehérboros változat: A vörösbor helyett fehérbort is használhatsz. Ebben az esetben adj hozzá egy kis almát, mézet és vaníliát.
Jó tanács: A forralt bort ne forrald túl sokáig, mert az alkohol elpárolog belőle.

A forralt bor egy igazán sokoldalú ital, számtalan variációja létezik. Az interneten számos recept található, amelyekkel kísérletezhetsz. Egy ilyen különleges változat a rozmaringos forralt bor.

Ez a változat egy frissítő és aromás alternatíva a hagyományos recepthez. Készítéséhez víz, cukor vagy méz, fahéj, rozmaring, fehérbor és citromhéj szükséges. A vizet fűszerekkel együtt melegítjük, majd hozzáadjuk a bort és óvatosan melegítjük. A citromhéj reszelésével pedig egy extra friss ízt adhatunk az italnak. Gyümölcsökkel, például almával vagy naranccsal is díszíthetjük.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: kronika.hu, sobors.hu, femina.hu