Olajbogyót szüreteltek és szőlőt metszettek a Gregus diákjai

Életre szóló élményekkel tértek haza a vásárhelyi diákok Nei Poriból. A tanulók a három hetes szakmai gyakorlatukon rengeteg szép helyen jártak és megtapasztalták, hogy az igazi gyros tényleg sokkal másabb, mint az itthoni.
Görögországban jártak az Erasmus-program által októberben a vásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola tizenkettő tanulója kettő kísérővel. – A 11. osztályos fiatalok egy Nei Poriban lévő biogazdaságban olajbogyót szüreteltek és szőlőt metszettek – tájékoztatta a Promenád24-et Nagy Zsuzsanna. Az igazgató hozzátette, ezzel párhuzamosan négy francia diák érkezett hozzájuk, akik a tanüzemükben és a Szegedi Tudományegyetem Tangazdaságában végeztek gyakorlatot.

A tizenegyedikesek csütörtökön tartottak élménybeszámolót diáktársaiknak. Köztük volt Juszku Kata és Tóth Rebeka, akik portálunknak elmondták: mindhárom hét csodálatos volt. Amerre a szem ellátott, mindenfelé a hegyek és a tenger látképe tárult eléjük. Kata korábban még nem járt tengerparton, ezért nagyon örült, hogy végre eljuthatott oda, Rebekának pedig Görögország az „álomország”, így örökké emlékezni fog erre az útra.
Az első héten szőlőültetvényen voltak, ahol szüret után metszettek és ágakat kötöttek fel. Ezután olívabogyót szüreteltek a fákról, majd azokat is visszametszették.
A szőlő könnyebb fizikai munka volt, de jó volt átváltani az olívabogyóra, mert végig a szőlő nagyon monoton lett volna
– árulta el Rebeka.

A fiatalok természetesen az ottani nemzeti ételnek számító gyrost is kipróbálták. A két lány szerint teljesen más a görög ízvilág, mint a magyar. Más a hús, nincs saláta, csak paradicsom és hagyma, valamint nem ráöntik az ételre az öntetet, hanem külön tálalják. A pita is vastagabb az itthoninál.
Érdekesség, hogy a vásárhelyiek görög diákokkal nem találkoztak, viszont több magyar és cseh csoporttal igen. A három hét során az idegen nyelvi tudásukat is erősítették, a gazdaságban görögül és angolul beszélgettek.