quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Viszlát vashiány, helló resztelt hagymás csirkemáj

2024. november 15.

A máj, mint belsőség, évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Gazdag tápanyagforrás, melynek fogyasztása körül azért számos kérdés merülhet fel.

A máj kiváló fehérjeforrás, amely esszenciális aminosavakban gazdag. Jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, amely a hemoglobin felépítéséhez nélkülözhetetlen, így hozzájárul a vérszegénység megelőzéséhez. A B12-vitaminban gazdag, amely szintén fontos a vérképzésben. Más vitaminok és ásványi anyagok is jelentős megnyisségben megtalálhatóak a májban, mint például au A-vitamin, D-vitamin, cink és réz, amelyek számos testi funkcióhoz szükségesek. A máj bőséges „jó” koleszterint is tartalmaz, amely a sejtfalak felépítéséhez és bizonyos hormonok termelődéséhez szükséges. A májban található vas és B12-vitamin közvetlenül támogatja a vörösvérsejtek képződését a csontvelőben.

Mindehhez jön a vöröshagyma, ami nem csak ízletes fűszer, de számos értékes tápanyagot is tartalmaz, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak.

A vöröshagyma többek között bő C-vitamin forrás. ami erősíti az immunrendszert, segít a szervezet védekezésében a fertőzésekkel szemben. A benne található kénvegyületek adják a hagymának jellegzetes illatát és ízét, és nem mellesleg gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Szintén nem kevés található meg benne a flavonoidokból, amelyek erős antioxidánsok amik segítenek megvédeni a sejteket a káros szabad gyököktől, így csökkentik a szívbetegségek és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát. Egy másik kiemelten fontos flavonoid, a Quercetin is jelen van a vöröshagymában, amely gyulladáscsökkentő, antiallergén és rákellenes hatásokkal rendelkezik. Ez a zöldség B-vitaminban is gazdag forrás. Mint tudjuk ez pedig elengedhetetlen az energiatermeléshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Ezen kívül is tartalmaz még fontos ásványi anyagokat: mint például káliumot, foszfort, magnéziumot és vasat is, amelyek a szervezet számos folyamatában részt vesznek.

A vöröshagyma fogyasztásának egyéb előnyei:

Vérnyomás csökkentése: A benne található kénvegyületek segítenek csökkenteni a vérnyomást.
Koleszterinszint szabályozása: Javítja a koleszterinszintet, csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét és növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét.
Emésztés elősegítése: Serkenti az emésztést és elősegíti a bélrendszer egészséges működését.
Rákmegelőzés: Egyes tanulmányok szerint a vöröshagyma fogyasztása csökkentheti bizonyos rákfajták, például a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Ebből a két alapvető összetevőből egy olyan pofonegyszerű és gyorsan elkészíthető ételt dobhatunk össze, amely egy teljes értékű főétel. Lássuk a hagymás resztelt csirkemáj receptjét.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
2-3 fej vöröshagyma
3-4 evőkanál olaj
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál majoránna
Só, bors ízlés szerint
Friss petrezselyem vagy kapor (díszítéshez)

Elkészítés:

Előkészítés: A csirkemájat alaposan megmossuk megfelezzük őket, esetleg nagyobb szeletekre vágjuk. A vöröshagymát karikára vagy félkarikára szeleteljük. Aki úgy szereti, kockázhatja is azt.
Pirítás: Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a vöröshagymát. Üvegesre pároljuk. Kevés sót használunk csak, hogy a hagyma kiadja a levét.
Máj hozzáadása: A megdinsztelt hagymához hozzáadjuk a csirkemájat. Nagy lángon, gyakori kevergetés mellett pár perc alatt mindkét oldalát lepirítjuk.
Ízesítés: Borssal ízesítjük, majd megszórjuk pirospaprikával és őrölt köménnyel. Mehet rá a majoránna is.
Párolás: Öntünk hozzá kevés vizet vagy fehérbort, hogy a máj ne száradjon ki. Letakarjuk és kis lángon pár perc alatt puhára pároljuk.
Tálalás: Forrón tálaljuk, friss petrezselyemmel díszítve. Csak fogyasztás előtt sózzuk meg, hogy a máj ne keményedjen meg.

Tippek:

A csirkemájat ne főzzük túl, mert attól is megkeményedhet!
Csirke helyett használhatunk pulykamájat, ebben az esetben az érdemes előre tejben áztatni pár órát.
A pirospaprikát óvatosan adagoljuk, hogy ne legyen túl csípős.
A köménymagot pirítsuk meg egy serpenyőben, hogy intenzívebb legyen az íze.
Köretként tálalhatjuk burgonyapürével, rizzsel, de akár bulgurral is. Friss kenyérrel is fogyasztható.
Használhatunk kevés fokhagymát is az ízesítéshez.
Adhatunk hozzá más fűszereket is, például bazsalikomot vagy kakukkfüvet.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: sobors.hu, femina.hu, blikkruzs.blikk.hu