Konyhasarok: Egy időtlen kedvenc ami több ezer éves múltra tekint vissza – Ez a karamellás sajttorta

Amikor egy kávézó étlapján a sajttorta rovathoz érünk, aligha gondolunk arra, hogy ennek a finom desszertnek több ezer éves története van. A legtöbben valószínűleg New York-hoz vagy más angolszász országokhoz kötik a sajttorta eredetét, pedig a valóság ennél sokkal izgalmasabb.
Az első bizonyítékok szerint a sajttorta őse az ókori Görögországban, Samos szigetén született, melyet egy 4000 éves sajtöntőforma felfedezése is alátámaszt. Már az i. e. 2. évezredben is készítettek hasonló ételeket. A görögök számára ez a tápláló édesség nemcsak egy finomság volt, hanem tápértéke miatt fontos fehérjeforrásként volt számon tartva. Az első olimpiai játékokon is sajttortát adtak a versenyzőknek, hogy energiát nyerjenek a megmérettetésekhez.
Az ókori sajttorta receptje igen egyszerű volt: liszt, búza, méz és sajt. Ezeket az alapanyagokat összegyúrták, majd megsütötték. Az i. sz. 230-ból származó legrégebbi recept már egy kicsit bonyolultabb eljárást ír le: a sajtot addig dolgozták, amíg puha és nyúlós nem lett, majd mézzel és felforrósított liszttel keverték.
Érdekes megfigyelni, hogy egy ilyen egyszerű, mégis nagyszerű ízkombináció több ezer éven át fennmaradt, és napjainkban is világszerte kedvelt desszert. A sajttorta története tehát sokkal több, mint egy finom sütemény receptje. Ez egy utazás az időben, egy pillantás az ókori görögök életébe és gasztronómiájába.

A karamellás sajttorta az egyik legnépszerűbb desszert világszerte, és nem véletlenül. A ropogós kekszalap, a lágy, krémes sajtréteg és a sűrű, édes karamell tökéletes harmóniát alkot.
Hozzávalók:
Alap:
200 g keksz (pl. Oreo, Digestive)
100 g olvasztott vaj
Krém:
500 g krémsajt (pl. Philadelphia)
200 g cukor
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
100 ml tejföl
50 ml tejszín
Karamell:
150 g cukor
50 g vaj
50 ml tejszín
Elkészítés:
Alap:
A kekszet aprítsd össze morzsává.
Keverd össze az olvasztott vajjal.
Nyomkodd egy 24 cm-es tortaforma aljára, és formázz belőle egy egyenletes alapot.
Tedd a hűtőbe.
Krém:
A krémsajtot, a cukrot és a vaníliás cukrot keverd simára.
Add hozzá a tojásokat egyenként, majd a tejfölt és a tejszínt is.
Öntsd a krémet a kekszalapra.
Karamell:
Egy lábasban olvaszd fel a cukrot karamell színűre.
Vegyítsd hozzá a vajat és a tejszínt, majd keverd simára.
Óvatosan öntsd a forró karamellt a sütőbe helyezett sajttortára.
Sütés:
Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra.
Süsd a tortát vízfürdőben kb. 60 percig, vagy amíg a közepe kissé szilárd lesz.
Hagyd teljesen kihűlni a sütőben, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára.
Tippek:
A karamell helyett készíthetsz csokoládés mázat is.
Díszítheted friss gyümölcsökkel, vagy reszelt csokoládéval.
A kekszalaphoz használhatsz másféle kekszet is, például zabpelyhes kekszet.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: sobors.hu,