quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: A laktató és az egészséges törékeny egyensúlya egyetlen sültben – Ez a húsraguval töltött sajtos padlizsán

2024. november 08.

Magyarország gazdag sajkészítési hagyományokkal rendelkezik, számos ízletes és egyedi sajtfajta született hazánkban. Íme 5 olyan magyar sajt, amelyeket érdemes kipróbálni:

Trappista: Talán a legismertebb magyar sajtfajta. Kemény, sárgás színű sajt, jellegzetesen lyukacsos szerkezettel. Kellemes, enyhén sós íze van. Tökéletes reszelésre, szendvicsekbe és hidegtálakra egyaránt.

Óvári sajt: Ez a félkemény sajt a tilsi sajt rokona. Jellegzetesen sárga színű, enyhén füstölt ízű. Kiváló reszelésre, de önmagában fogyasztva is finom.

Pannónia sajt: Az egyik legfiatalabb magyar sajtfajta. Kemény, sárgás színű, enyhén diós ízű sajt. Svájci ementálihoz hasonló, lyukacsos szerkezete van. Kitűnő választás szendvicsekbe és hidegtálakra.

Pálpusztai sajt: Lágy, krémes állagú sajt, jellegzetes fűszeres ízzel. Rúzsflórával történő érlelése adja meg egyedi aromáját. Tökéletes köretként vagy önmagában fogyasztva.

Gomolya: Ez a fiatal, lágy sajt a kecskesajtok kedvelőinek nyújt igazi csemegéket. Krémes állagú, enyhén savanykás ízű, gyakran fűszerekkel vagy gyümölcsökkel ízesítve.

Ez csak néhány példa a sokféle magyar sajt közül. A hazai sajtkészítők folyamatosan új és izgalmas ízekkel kísérleteznek, így mindig akad új felfedeznivaló a sajtpultokban. Szenteljük rá figyelmet és támogassuk ezzel is a hazai sajtkészítést.

A mai ételünkhöz is többfajta sajtból választhatunk, a végeredmény ugyanolyan fantasztikus lesz. Ma egy gazdag, húsraguval töltött sajtos padlizsán kerül az asztalra.

Hozzávalók:

2 db nagy padlizsán

A raguhoz:
500 g darált hús (marha vagy vegyes)
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 konzerv paradicsom vagy 4-5 friss paradicsom
1 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
Só, bors ízlés szerint
Olaj a sütéshez

Friss petrezselyem aprítva (szóráshoz)
Reszelt félkemény sajt (pl. trapista, gauda vagy edami)
1-2 db koktélparadicsom (díszítéshez)

Elkészítés:

Padlizsán előkészítése: A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, majd kikaparjuk a belsejüket. A kikapart részt felkockázzuk, sózzuk és félretesszük.
Ragu készítése: Egy lábasban olajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a paprikát és együtt pároljuk néhány percig. Ezután rádobjuk a darált húst, morzsolgatjuk és világosra sütjük. Megszórjuk pirospaprikával, őrölt köménnyel, sózzuk, borsozzuk és alaposan elkeverjük. A húsmasszához adjuk a felkockázott padlizsánt és a konzerv paradicsomot (vagy a felkockázott friss paradicsomot). Összekeverjük, lefedjük és lassú tűzön pároljuk kb. 20-25 percig, vagy amíg a ragu besűrűsödik és a padlizsán megpuhul.
Töltés és sütés: A padlizsán feleket megtöltjük a raguval. Tetejükre rászórjuk a reszelt sajtot és díszítjük koktélparadicsommal. Egy tepsibe vagy sütőtálba tesszük őket és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és a teteje aranybarnára sül.
Tálalás: Forrón tálaljuk, friss petrezselyemmel megszórva.

Tippek:

A raguhoz adhatunk egyéb zöldségeket is, például sárgarépát, zellert vagy cukkinit. A tölteléket ízlés szerint fűszerezhetjük más fűszerekkel is, például bazsalikommal, oregánóval vagy rozmaringgal.
Sajtok: Variálhatjuk a sajtok fajtáit, keverhetjük is azokat, így különböző ízvilágokat tudunk kihozni az ételből.
Változatos húsok: A darált húsos ragu helyett használhatunk apróra vágott csirkét is.
Vegetáriánus változat: Készíthetjük az ételt csak zöldségekkel vagy használhatunk tofut a hús helyett.
Vegán változat: Növényi sajttal az ételünk a vegánok számára is fogyasztható lesz.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: cookta.hu, sobors.hu, femina.hu