Konyhasarok: A Márton-napi ünnepi asztal legínycsiklandozóbb fogása – Ez a vörösboros szilvás libaragu

Nemcsak a gasztronómiában, de a bizony a magyar irodalomban is találunk híres libákat. Fazekas Mihály klasszikus meséje, Dargay Attila rajzfilmjének köszönhetően vált igazán népszerűvé. Matyi lúdja, a békés és jóságos állat, gazdája harcában Döbrögivel inkább csak csendes tanú mint cinkostárs, ám a földesúr ígyis mindkettejük életét megkeseríti. A madárnak sikerül magára és összes fajtársára haragítania a földesurat, aki nemcsak a Mátyások, de a ludak jogait is sérti intézkedéseivel:
Hazánkban szinte mindenki ismeri Gőgös Gúnár Gedeont, a kislibát, aki már több generáció olvasási élményét színesítette. Varga Katalin 1962-ben megjelent könyve nemcsak a betűket és a hangokat tanítja meg játékosan, de a magyar nyelv szépségét is megmutatja a gyerekeknek. A könyv sikere annak köszönhető, hogy az írónő saját gyermeke számára írta, így tökéletesen ismerte a kis olvasók igényeit. A Mosó Masa Mosodája című folytatás pedig a már olvasni tudó gyerekeknek nyújt segítséget a helyesírás elsajátításában.

Ha valami újszerű ízpárost szeretnél tenni az ünnepi asztalra, akkor a legjobb helyen jársz. Garantáljuk, hogy minden vendéged elismerően fog szólni erről az ételről. Jöjjön a vörösboros szilvás libaragu receptje:
Hozzávalók:
1 kg libahús (comb vagy mell)
50 dkg szilva
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl vörösbor
2 dl húsleves
1 evőkanál olaj
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt borókabogyó
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A hús előkészítése: A libahúst nagyobb darabokra vágjuk.
Zöldségek pirítása: Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát.
Hús párolása: A húst a zöldségekhez adjuk, és minden oldalát megpirítjuk.
Fűszerezés: Megszórjuk a köménnyel és a borókabogyóval, majd sózzuk és borsozzuk.
Főzés: Felöntjük a vörösborral és a húslevessel. Lefedve, alacsony hőfokon puhára pároljuk.
Szilva hozzáadása: A megmosott és félbevágott szilvát a raguhoz adjuk. Pár percig együtt főzzük.
Besűrítés: Ha szükséges, a ragus mártást keményítővel vagy liszttel sűrítjük.
Tálalás: A vörösboros szilvás libaragut tésztával, burgonyával vagy köretként sült zöldségekkel tálaljuk.
Tippek:
Bor választás: A vörösbor választásánál érdemes olyan bort választani, amelynek gyümölcsös ízei jól harmonizálnak a libahús és a szilva ízeivel.
Fűszerek: A kömény és a borókabogyó mellett más fűszereket is használhatunk, például rozmaringot vagy kakukkfüvet.
Szilva fajtája: Bármilyen fajta szilvát használhatunk, de a lédúsabb fajták jobban kiengedik a levet és ízletesebbé teszik a ragut.
A raguhoz tehetünk egy kis mézet vagy barnacukrot is, hogy még karamellizáltabb ízt kapjunk.
A ragu tetejét pirított dióval vagy mandulával szórhatjuk meg.
A ragu mellé friss kenyér is nagyon finom.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: noklapja.hu, galeriasavaria.hu