quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: A Márton-napi ünnepi asztal legínycsiklandozóbb fogása – Ez a vörösboros szilvás libaragu

2024. november 02.

Nemcsak a gasztronómiában, de a bizony a magyar irodalomban is találunk híres libákat. Fazekas Mihály klasszikus meséje, Dargay Attila rajzfilmjének köszönhetően vált igazán népszerűvé. Matyi lúdja, a békés és jóságos állat, gazdája harcában Döbrögivel inkább csak csendes tanú mint cinkostárs, ám a földesúr ígyis mindkettejük életét megkeseríti. A madárnak sikerül magára és összes fajtársára haragítania a földesurat, aki nemcsak a Mátyások, de a ludak jogait is sérti intézkedéseivel:

Ludas Matyi

Hazánkban szinte mindenki ismeri Gőgös Gúnár Gedeont, a kislibát, aki már több generáció olvasási élményét színesítette. Varga Katalin 1962-ben megjelent könyve nemcsak a betűket és a hangokat tanítja meg játékosan, de a magyar nyelv szépségét is megmutatja a gyerekeknek. A könyv sikere annak köszönhető, hogy az írónő saját gyermeke számára írta, így tökéletesen ismerte a kis olvasók igényeit. A Mosó Masa Mosodája című folytatás pedig a már olvasni tudó gyerekeknek nyújt segítséget a helyesírás elsajátításában.

Ha valami újszerű ízpárost szeretnél tenni az ünnepi asztalra, akkor a legjobb helyen jársz. Garantáljuk, hogy minden vendéged elismerően fog szólni erről az ételről. Jöjjön a vörösboros szilvás libaragu receptje:

Hozzávalók:

1 kg libahús (comb vagy mell)
50 dkg szilva
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl vörösbor
2 dl húsleves
1 evőkanál olaj
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt borókabogyó
Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A hús előkészítése: A libahúst nagyobb darabokra vágjuk.
Zöldségek pirítása: Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát.
Hús párolása: A húst a zöldségekhez adjuk, és minden oldalát megpirítjuk.
Fűszerezés: Megszórjuk a köménnyel és a borókabogyóval, majd sózzuk és borsozzuk.
Főzés: Felöntjük a vörösborral és a húslevessel. Lefedve, alacsony hőfokon puhára pároljuk.
Szilva hozzáadása: A megmosott és félbevágott szilvát a raguhoz adjuk. Pár percig együtt főzzük.
Besűrítés: Ha szükséges, a ragus mártást keményítővel vagy liszttel sűrítjük.
Tálalás: A vörösboros szilvás libaragut tésztával, burgonyával vagy köretként sült zöldségekkel tálaljuk.

Tippek:

Bor választás: A vörösbor választásánál érdemes olyan bort választani, amelynek gyümölcsös ízei jól harmonizálnak a libahús és a szilva ízeivel.
Fűszerek: A kömény és a borókabogyó mellett más fűszereket is használhatunk, például rozmaringot vagy kakukkfüvet.
Szilva fajtája: Bármilyen fajta szilvát használhatunk, de a lédúsabb fajták jobban kiengedik a levet és ízletesebbé teszik a ragut.

A raguhoz tehetünk egy kis mézet vagy barnacukrot is, hogy még karamellizáltabb ízt kapjunk.
A ragu tetejét pirított dióval vagy mandulával szórhatjuk meg.
A ragu mellé friss kenyér is nagyon finom.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: noklapja.hu, galeriasavaria.hu