quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Őszi ízek találkozása egy ünnepi hangulatú ételben – Ez a gombás libamell

2024. november 01.

A libamell hagyományosan ünnepi étel amit nem csak Márton napon érdemes fogyasztani. A gombás változat remek választás lehet különleges alkalmakkor, legyen szó karácsonyról, húsvétról vagy akár egy családi vacsoráról. A libamell fehérjében gazdag, míg a gomba számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A gombás libamell remekül párosítható különböző köretekkel, mint például tésztával, rizzsel vagy akár burgonyával. Remekül passzolnak hozzá a saláták is, így rengeteg megunhatatlan variációban tálalhatjuk a szeretteink elé ezt a remek ételt.

Ha már előkerült az ünnep, egy hiedelem szerint nem jelent jót, ha a liba Szent Márton napján jégre lép. Nem azért, mert akkor libabőrös lesz, hanem mert „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál” – vagyis nem lesz fehér a karácsony.

Libás receptsorozatunk következő versenyzője a gombás libamell.

Hozzávalók:

1 db libamell
1 fej vöröshagyma
10 dkg gomba (pl. csiperke, vagy erdei gomba)
2 dl tejföl
Só, bors
Olaj

Elkészítés:

Vöröshagyma és gomba pirítása: A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a szeletelt gombát és együtt pirítjuk.
Hús hozzáadása: A libamellet nagyobb darabokra vágjuk és a megpirított zöldségekhez adjuk.
Főzés: Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Fedő alatt puhára főzzük.
Tejfölös besűrítés: Ha a hús már puha, hozzáadjuk a tejfölt és elkeverjük. Pár percig rotyogtatjuk, hogy a mártás besűrűsödjön.
Tálalás: A gombás libamellet tésztával, rizzsel vagy akár köretként sült burgonyával is tálalhatjuk.

Tippek:

Fűszerezés: A hagyományos só és bors mellett használhatunk más fűszereket is, például babérlevelet, majoránnát vagy kakukkfüvet.
Gombafajta: A gomba fajtája ízlés szerint választható. Az erdei gombák intenzívebb ízt adnak az ételnek.
Köret: A köret kiválasztásánál a saját ízlésünket és a többi fogáshoz való illeszkedést vegyük figyelembe

A gombás libamellhez készíthetünk burgonyapürét vagy nokedlit.
A mártást tejszínnel is dúsíthatjuk.
A végén apróra vágott petrezselyemmel szórva díszíthetjük meg.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: mindmegette.hu