Konyhasarok: Melegítsd fel a lelked a magyar konyha kincsével – Ez a libabecsinált leves

A házi lúd az egyik legrégebben háziasított baromfi. Az európai fajtákat a nyári lúd, az ázsiaiakat és amerikaiakat a bütykös lúd háziasításával hozták létre. A lúd szinonimája a közismert liba elnevezés.
A házi ludat főként tojásuk és húsuk miatt tenyésztik. 2021-ben a házi lúdból 40 országban tartottak, és az éves állomány nagysága meghaladta a 363 millió darabot.
A világ legnagyobb házilúd-tartói közé tartozik Kína, Mozambik, Egyiptom, Mianmar és Ukrajna. Ezek az országok a 2023-as állományuk alapján az első öt helyen álltak. 2023-ban Kínában volt az éves világ házilúd-állományának közel 90%-a.

Megnevezései:
A nőivarú ludat tojónak, a hímet gúnárnak nevezzük.
Kor szerint megkülönböztethetünk naposlibát, ami a kikelt, 48 óránál nem idősebb, még nem etetett állat; kislibát, ami az 1–4 hetes, még az előnevelőben tartott állat; növendék 1–8 hetes kortól a törzsesítésig tartó időszakban, törzspótló a továbbtenyésztésre szánt.
A hasznosítás jellege szerint: húslúd, pecsenyelúd, toll-lúd, és máj-lúd.
A húslúd egy-három tépés után kerül vágóra. Mellehúsa a pecsenyelúdénál jóval nagyobb. A pecsenyelúd hét-nyolchetes koráig intenzív technológiával nevelt állat. Az első vedlés (9 hetes kor) előtt értékesítik; élő tömege 8 hetesen több mint 4 kg, tollazata ép, fehér, érett, géppel kopasztható. Testét 1–4 mm vastag zsírréteg fedi, a bőre sárga. A Máj-lúd a hasznosítási iránynak megfelelően nevelt, többnyire töméssel hizlalt lúd. Mivel a máj mérete a genetikai adottságokon túl számos környezeti tényezőtől függ, fontos szempont:
a fajta megválasztása,
a nevelés időtartama,
a technológia és
a tömés előkészítése.
Nevelésekor a fő cél a máj parenchima állományának fejlesztése, a zsírfelvevő képesség növelése; ehhez a vastagabb nyelőcsövű fajták alkalmasabbak. Az idősebb állatok hizlalásának átlagos ideje 24–26 nap, a fiataloké 10–18 nap.

A becsinált leves egy igazi magyar klasszikus, amelynek elkészítésénél a fantázia a határ. Alapvetően húsokról, zöldségekről és egy kis sűrítésről szól, de a hozzávalók és a fűszerezés tetszés szerint variálhatók. Tökéletes étel ahhoz, hogy az alapanyagból semmi ne vesszen otthon kárba. Mai receptünk a libabecsinált leves lesz.
Hozzávalók:
fél kg liba aprólék
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
2 fehérrépa
1 zellergumó
2 liter víz
2 babérlevél
5-6 szem fekete bors
só ízlés szerint
petrezselyemzöld
Elkészítés:
A hús és a zöldségek előkészítése: A húst és a zöldségeket megtisztítjuk, majd felkockázzuk.
Pirítás: Egy fazékban zsiradékon megpirítjuk a húst, majd hozzáadjuk a zöldségeket és együtt pirítjuk pár percig.
Sűrítés: Meghintjük liszttel, és folyamatos kevergetés mellett pirítjuk, hogy a liszt elfövősödjön.
Főzés: Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, majd fedő alatt puhára főzzük.
Krémesítés: A végén tejföllel vagy tejszínnel sűrítjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tippek:
Egyéni ízlés: A becsinált leves igazi kísérletezős étel. Próbálj ki különböző fűszereket, zöldségeket és húsokat!
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: streetkitchen.hu, mindmegette.hu, kedvenceink.hu