quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Melegítsd fel a lelked a magyar konyha kincsével – Ez a libabecsinált leves

2024. október 31.

A házi lúd az egyik legrégebben háziasított baromfi. Az európai fajtákat a nyári lúd, az ázsiaiakat és amerikaiakat a bütykös lúd háziasításával hozták létre. A lúd szinonimája a közismert liba elnevezés.

A házi ludat főként tojásuk és húsuk miatt tenyésztik. 2021-ben a házi lúdból 40 országban tartottak, és az éves állomány nagysága meghaladta a 363 millió darabot.

A világ legnagyobb házilúd-tartói közé tartozik Kína, Mozambik, Egyiptom, Mianmar és Ukrajna. Ezek az országok a 2023-as állományuk alapján az első öt helyen álltak. 2023-ban Kínában volt az éves világ házilúd-állományának közel 90%-a.

Megnevezései:
A nőivarú ludat tojónak, a hímet gúnárnak nevezzük.
Kor szerint megkülönböztethetünk naposlibát, ami a kikelt, 48 óránál nem idősebb, még nem etetett állat; kislibát, ami az 1–4 hetes, még az előnevelőben tartott állat; növendék 1–8 hetes kortól a törzsesítésig tartó időszakban, törzspótló a továbbtenyésztésre szánt.

A hasznosítás jellege szerint: húslúd, pecsenyelúd, toll-lúd, és máj-lúd.
A húslúd egy-három tépés után kerül vágóra. Mellehúsa a pecsenyelúdénál jóval nagyobb. A pecsenyelúd hét-nyolchetes koráig intenzív technológiával nevelt állat. Az első vedlés (9 hetes kor) előtt értékesítik; élő tömege 8 hetesen több mint 4 kg, tollazata ép, fehér, érett, géppel kopasztható. Testét 1–4 mm vastag zsírréteg fedi, a bőre sárga. A Máj-lúd a hasznosítási iránynak megfelelően nevelt, többnyire töméssel hizlalt lúd. Mivel a máj mérete a genetikai adottságokon túl számos környezeti tényezőtől függ, fontos szempont:

a fajta megválasztása,
a nevelés időtartama,
a technológia és
a tömés előkészítése.

Nevelésekor a fő cél a máj parenchima állományának fejlesztése, a zsírfelvevő képesség növelése; ehhez a vastagabb nyelőcsövű fajták alkalmasabbak. Az idősebb állatok hizlalásának átlagos ideje 24–26 nap, a fiataloké 10–18 nap.

A becsinált leves egy igazi magyar klasszikus, amelynek elkészítésénél a fantázia a határ. Alapvetően húsokról, zöldségekről és egy kis sűrítésről szól, de a hozzávalók és a fűszerezés tetszés szerint variálhatók. Tökéletes étel ahhoz, hogy az alapanyagból semmi ne vesszen otthon kárba. Mai receptünk a libabecsinált leves lesz.

Hozzávalók:

fél kg liba aprólék
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
2 fehérrépa
1 zellergumó
2 liter víz
2 babérlevél
5-6 szem fekete bors
só ízlés szerint
petrezselyemzöld

Elkészítés:

A hús és a zöldségek előkészítése: A húst és a zöldségeket megtisztítjuk, majd felkockázzuk.
Pirítás: Egy fazékban zsiradékon megpirítjuk a húst, majd hozzáadjuk a zöldségeket és együtt pirítjuk pár percig.
Sűrítés: Meghintjük liszttel, és folyamatos kevergetés mellett pirítjuk, hogy a liszt elfövősödjön.
Főzés: Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, majd fedő alatt puhára főzzük.
Krémesítés: A végén tejföllel vagy tejszínnel sűrítjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tippek:

Egyéni ízlés: A becsinált leves igazi kísérletezős étel. Próbálj ki különböző fűszereket, zöldségeket és húsokat!

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: streetkitchen.hu, mindmegette.hu, kedvenceink.hu