quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Az egészséges bűnözés, ahol a csoki és cékla találkozik egy süteményben – Ez a céklás brownie

2024. október 25.

A brownie pontos eredete nem tisztázott, de az Egyesült Államokba, New Englandbe vezetik vissza. A legenda szerint egy cukrász véletlenül olvasztott csokoládét tett a keksz tésztájába, és így született meg ez a különleges sütemény. Egy másik legenda szerint egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába, így egy sűrű, nedves süteményt kapott. Az első írásos említés a brownie-ról az 1890-es évekből származik. A név valószínűleg a sütemény barna színére utal.

Miért lett ilyen népszerű?

A brownie receptje viszonylag egyszerű, így kezdő süteménykészítők is könnyedén elkészíthetik. Számtalan variációja létezik, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. Így a cékla is nemcsak levesek és saláták alapanyaga lehet, hanem egy igazán különleges sütemény, a brownie alapanyaga is. A cékla természetes édessége és nedvessége miatt a céklás brownie sűrű, szaftos és intenzív ízű lesz. Próbáld ki ezt az érdekes receptet, és lepd meg vele vendégeidet! Ezt a változatot cukorbetegek is ehetik!

Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé
20 dkg cékla (lehet előfőzött is)
10 dkg vaj
10 dkg eritrit (vagy bármilyen cukorhelyettesítő)
2 tk vaníliás cukor
2 tk sütőpor
4 db tojás
10 dkg teljes kiőrlésű liszt

Elkészítés:

Cékla előkészítése: A céklát meghámozzuk, megtisztítjuk és egy nagyobb lyukú reszelő segítségével lereszeljük.
Csokoládé olvasztása: A csokoládét és a vajat vízgőz felett vagy mikróban olvasszuk meg.
Tészta készítése: A tojásokat a cukorhelyettesítővel és a vaníliáscukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a reszelt céklát. A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
Sütés: Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral bélelünk ki. Beleöntjük a tésztát és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Tálalás: Hagyjuk a brownie-t kissé hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk. Díszíthetjük porcukorral, vaníliafagyival vagy friss gyümölcsökkel.

Tippek:

Csokoládé: Az étcsokoládé helyett használhatunk tejcsokoládét vagy fehér csokoládét is. Nyilván ebben az esetben a sütemény cukortartalma nőni fog.
Cukorhelyettesítő: Az eritrit mellett használhatunk más cukorhelyettesítőt is, például steviát vagy xylitet.
Diófélék: A tésztába keverhetünk apróra vágott dióféléket, például mandulát vagy pekándiót.
Fűszerek: A tésztát fűszerezhetjük fahéjjal, gyömbérrel vagy nagyon pikáns ízekre vágyunk, őrölt chilivel is.

A céklás brownie nemcsak ízletes, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A cékla gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, míg a csokoládé boldoggá tesz és antioxidánsokat tartalmaz. Próbáld ki ezt az érdekes receptet, és fedezd fel a cékla új ízvilágát!

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: mindmegette.hu, streetkitchen.hu, sutnijo.hu