quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: A gyerekek tudatosabb táplálkozásának egy kiváló eleme – Ez a sajtos céklás szendvicskrém

2024. október 24.

Egy néhány évvel ezelőtti, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége GYERE – Gyermekek Egészsége Programjában részt vevő iskolások felméréséből az derült ki, hogy a kisiskolások nagyjából háromnegyede tisztában van a helyes táplálkozás alapjaival.

73 százalékuk tudja például hogy a teljes kiőrlésű pékárunak magasabb a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, mint a fehér lisztből készülteknek, ezért ezekből naponta kéne fogyasztani egy adagot. 88 százalék tisztában van azzal is, hogy a húsoknál, húskészítményeknél a kevesebb zsírtartalmúakat kell előnyben részesíteni. A megkérdezett gyerekek többsége a program végére már tudta, hogy naponta kell tejet és tejterméket fogyasztani, mert annak magas a kalcium- és D-vitamin-tartalma, de azt még mindig csak 18 százalék válaszolta meg helyesen, hogy ezekből naponta három adagot kell fogyasztani.

Az elméletben elsajátítása úgy tűnik, sajnos még nem hozott jelentős fordulatot a vizsgált 6–12 éves korosztály tápláltsági állapotában. A vizsgált gyerekek kétharmada normál testtömegű volt, viszont egyharmaduk elhízott vagy túlsúlyos, sajnos még az alultápláltsággal is találkoztak a kutatók.

A felnőttek és szülők felelőssége, hogy ezeken az arányokon tudásukhoz mérten a lehető legtöbbet próbáljanak javítani. A magyar konyhában többet találkozunk különböző szendvicskrémekkel, mint például Nyugat-Európában. Ezért is hoztunk ma egy ilyen receptet, hiszen a cékla rendszeres fogyasztása sokoldalúságának és egészségügyi előnyeinek köszönhetően könnyedén beilleszthető az egészséges étrendbe.

A cékla intenzív színe és édes íze remekül párosítható a sajt sós, krémes állagával. Ez a sajtos céklakrém nemcsak finom, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Tökéletes választás lehet ahhoz, hogy a gyerekeinket egy egészségesebb táplálkozás felé tereljük. Elkészíthetjük nekik reggelire, uzsonnára, vagy akár vacsira is.

Hozzávalók:

500 g cékla
150 g krémsajt (natúr vagy fűszeres)
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál tejföl
Só, bors ízlés szerint
Friss kapor vagy petrezselyem apróra vágva (díszítéshez)

Elkészítés:

Cékla előkészítése: A céklát alaposan megmossuk, majd fóliába csomagolva sütőben puhára sütjük (kb. 1 óra 180°C-on). Ha kihűlt, meghámozzuk és turmixoljuk vagy reszeljük.
Krém elkészítése: A krémsajtot villával vagy mixerrel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a sült céklát, a fokhagymát (préselt vagy reszelt), a tejfölt, a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük.
Tálalás: A kész krémet tálalhatjuk pirítósra kenve, zöldségekkel vagy akár crackers-szel. Díszítsük friss fűszernövényekkel.

Tippek:

Fűszerezés: A krém ízét saját ízlésünk szerint variálhatjuk. Adhatunk hozzá őrölt köményt, chili paprikát vagy más kedvenc fűszerünket.
Sűrűség: Ha túl hígnak találjuk a krémet, adhatunk hozzá még egy kevés krémsajtot vagy reszelt sajtot.
Variációk: A krémsajtot helyettesíthetjük görög joghurttal vagy túróval. A céklát is kombinálhatjuk más zöldségekkel, például sárgarépával vagy sütőtökkel.

A sajtos céklakrém nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is. A cékla gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, míg a krémsajt és a tejföl fehérjében. Emellett a fokhagyma erősíti az immunrendszert, és számos gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: gyerekszoba.hu, mindmegette.hu, etelkert.blogspot.com