quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Egészség pár perc alatt bármilyen főfogás mellé – Készítsünk almás céklasalátát

2024. október 21.

A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos, már i. e. 3000-ben ismerték. Ázsián belül elsősorban Indiában terjedt el, ahol gyógyításra is használják, de a görögök és a rómaiak is termesztették a 2-3. században. A római hódítóknak köszönhető, hogy Európa északi részén is elterjedt, míg a germán birodalomban Nagy Károly rendelte el termesztését. Magyarországon a 17. században kezdett meghonosodni. A jellegzetes sötétlila színe a kén-cukor komplexnek köszönhető, ám létezik sárga és fehér színű változata is. A modern, étkezést szolgáló fajták a 19. és a 20. században terjedtek el. A cékla nemcsak élénk színe miatt tűnik ki a zöldségek közül, hanem számos egészségügyi előnye is van.

Gyógyászati szempontból is számtalan előnnyel bír:

Vitaminok és ásványi anyagok tárháza: Gazdag A-, B-, C-vitaminban, valamint káliumban, magnéziumban és vasban.
Nitrátokban gazdag: Ezek az anyagok a szervezetben nitritté alakulnak, ami segít javítani a vérkeringést és a fizikai teljesítményt.
Antioxidánsok forrása: Védik a sejteket a káros szabad gyökök ellen, így csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
Emésztést segítő rostok: Javítják a bélműködést és elősegítik a jóllakottság érzését.
Vérnyomáscsökkentő hatás: A benne található nitrátok segíthetnek csökkenteni a magas vérnyomást.
Gyulladáscsökkentő: Segíthet enyhíteni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

Az almás céklasaláta egy klasszikus, könnyen elkészíthető étel, amely tökéletes választás bármilyen húsos főétel mellé, de akár egy hideg vacsora mellett is jól esik elkanalazgatni ezt a friss, ropogós salátát.

Hozzávalók:

2 db cékla
2 db alma (pl. Jonagold vagy Granny Smith)
1 dl tejföl
1 dl majonéz
1 tk mustár
1 tk porcukor
1 tk citromlé
1 csipet só
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Előkészítés: A céklát és az almát megtisztítjuk, majd lereszeljük.
Öntet készítése: Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a porcukrot, a citromlevet, a sót és a borsot.
Összeállítás: A reszelt céklát és almát összeforgatjuk az öntettel.
Hűtés: Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Tippek:

Variációk: A salátát ízlés szerint variálhatjuk dióval, mogyoróval, vagy más kedvenc magvakkal. Friss petrezselyemmel vagy kaporral is díszíthetjük.
Édesítő: A porcukor helyett használhatunk mézet vagy édesítőt is.
Vegán változat: Vegán tejföllel és majonézzel is elkészíthető az étel.
Tálalás: Tálalhatjuk önmagában, vagy köretként sült húshoz vagy halhoz.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: blikkruzs.blikk.hu, almapatika.hu, mindmegette.hu