quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Gazdag ízek kicsit könnyedebb formában – Ez a gomba stroganoff

2024. október 20.

Az eredeti stroganoff receptje bélszínből, vajból, mustárból és tejfölből állt. Azonban az évek során az étel receptje számos változáson ment keresztül, és ma már számos variációja létezik. A legelterjedtebb változatokban gombát is adnak hozzá, és a húst is helyettesíthetik más alapanyagokkal, például csirkével vagy akár zöldségekkel, ilyen a gomba stroganoff amivel mi is készültünk.

A stroganoff kifejezés egy orosz nemes család nevéből származik, a Sztroganov-októl.
A régi orosz kereskedő- és földbirtokos család fontos szerepet játszott Oroszország életében. Vagyonos nemzedékeik tagjai az arisztokrácia soraiba emelkedtek, ismert államférfiak, művészetpártolók, műgyűjtők voltak.

Az Stroganoff bélszín nevű étel eredetileg a 19. században jelent meg Oroszországban, és a legenda szerint a gróf család egyik tagja számára készítették el.

Nyílt asztalok: Az egyik elterjedt történet szerint a Sztroganov grófok gyakran rendeztek úgynevezett „nyílt asztalokat”, ahol művelt és elegáns emberek gyűltek össze. Egy ilyen alkalomra készítették el először a most már világhírű ételt.
Fogatlan gróf: Egy másik legenda szerint az ételt egy fogatlan gróf számára készítették el, aki már nem tudott húst rágni. A szakács ezért apró darabokra vágta a húst, és egy könnyen emészthető, krémes mártásban főzte.

A gomba stroganoff egy finom, krémes étel, amely a klasszikus stroganoff húsos változatának vegetáriánus alternatívája. Tökéletes választás azoknak, akik szeretik a gazdag ízeket, de szeretnének egy kicsit könnyedebb ételt fogyasztani.

Hozzávalók (4 főre):

700 g barna csiperke
2 kisebb fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
4-5 db csemegeuborka
200 ml rizstejszín (vagy zab-, vagy egyéb semleges ízű növényi tejszín)  
1 evőkanál erős mustár
2 evőkanál csicseriborsóliszt (vagy más keményítő)
Só, bors, majoranna ízlés szerint

Elkészítés:

Gomba és zöldségek előkészítése: A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. A hagymát apró kockákra vágd, a fokhagymát préseld össze. A csemegeuborkát hámozd meg és vágd apró kockákra.
Pirítás: Egy nagy serpenyőben olívaolajon dinszteld meg a hagymát. Add hozzá a fokhagymát és a gombát. Főzd puhára a gombát.
Ízesítés: Szórd meg a gombát sóval, borssal és majorannával. Öntsd hozzá a rizstejszínt, a mustárt és a csicseriborsólisztet. Keverd jól össze, hogy ne legyen csomós.
Főzés: Forrald fel a szószt, majd alacsony hőfokon főzd még 5-10 percig, hogy besűrűsödjön.
Tálalás: Tálald a Gomba Stroganoffot tésztával, rizzsel vagy köretként.

Tippek:

Készítheted különböző típusú gombákkal is, például laskagombával vagy shiitake gombával.
A csicseriborsóliszt gluténmentes, de használhatsz helyette sima lisztet is.
A rizstejszínt helyettesítheted más növényi tejszínnel, vagy akár kókusztejjel is.
Ha pikánsabb ízt szeretnél, adj hozzá egy kis chili paprikát vagy cayenne-t.
A köretként tálalt tésztát fűszerezheted egy kis fokhagymával vagy oregánóval.
Díszítheted friss petrezselyemmel vagy kaporral.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: sobors.hu, Wikipédia, femina.hu