quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Egy megunhatatlan falusi klasszikus, omlós tésztarétegek között vastag töltelékkel – Ilyen az igazi almás béles

2024. október 09.

Az almás béles a magyar konyha egyik legkedveltebb süteménye, mély gyökerekkel a hagyományainkban. Ennek a finomságnak az elkészítése és fogyasztása számos népi szokással és hiedelemmel kapcsolódik. Például egyes vidékeken úgy hitték, hogy az almás béles fogyasztása szerencsét hoz. Máshol az almát gyakran használták szerelemvarázslati praktikákban. Az almába faragott nevek vagy kívánságok a szerelem beteljesülését ígérték. Az alma nemcsak nálunk különleges gyümölcs. A recept előtt még megosztunk 10 érdekesség az almáról:

● Az alma a történelem és a kultúra során számos szimbólumot hordozott. Az Édenkertben a tudás fájának gyümölcseként jelenik meg, és a jó és rossz megismerésének jelképe.
● Az almafa és a rózsa rokonsága: Az almafa a rózsafélék családjába tartozik. Ha figyelmesen megnézed az almafa virágát, felfedezheted a rózsákra jellemző vonásokat.
● Az alma és a halhatatlanság: A skandináv mitológiában az Iduna nevű istennő birtokában volt egy különleges almafa, amelynek gyümölcse az isteneknek halhatatlanságot biztosított.
● Az alma a festészetben: Szinyei Merse Pál magyar festő számos gyönyörű képet festett almafákról és almavirágzásról. Ezek a művek a magyar festészet egyik ikonikus alkotásai közé tartoznak.
● Az alma és a tudomány: Az alma inspirálta Isaac Newton-t a gravitáció törvényének felfedezésében. A legenda szerint egy almának a fejére esése közben jutott eszébe ez a forradalmi elmélet.
● Az almafa hosszú életű: Egy almafa akár száz évig is elélhet, és folyamatosan teremhet újabb és újabb gyümölcsöket.
● Az alma lebeg a vízen: Az alma tömegének körülbelül 25%-a levegő, ezért ha vízbe tesszük, lebegni fog.
● A termékenység szimbóluma: Sok kultúrában az alma a termékenység és a bőség jelképe, hiszen a fánál bőségesebb termésű gyümölcsöt aligha találunk.
● A halhatatlanság elixírje: Kínai mitológiában az alma az örök élet itala, a halhatatlanság elixírje.
● Az alvilág kapuja: Néhány kultúrában az alma az alvilág kapujához vezető út jelképe.

Klasszikus almás béles recept

Hozzávalók:

Tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 csipet só
Töltelékhez:
1,5 kg alma (savanykás fajta, pl. jonatán)
10 dkg cukor
2 evőkanál fahéj
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 citrom leve

Elkészítés:

Tészta: A lisztet, a vajat, a cukrot és a sót morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tojássárgáját és gyúrjuk össze a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe fél órára.
Töltelék: Az almát hámozzuk meg, reszeljük le, majd keverjük össze a cukorral, fahéjjal és a citrom levével.
Összeállítás: A tésztát nyújtsuk ki és béleljünk ki vele egy kivajazott, lisztezett tepsi alját. Szórjuk meg zsemlemorzsával, majd terítsük rá az almatölteléket. A maradék tésztából csíkokat vágjunk és rácsozatos mintát készítsünk a tetején.
Sütés: Előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára, körülbelül 45-50 percig.
Tipp: A töltelékbe tehetünk mazsolát, diódarabokat vagy más kedvenc hozzávalókat is.

További ötletek:

Tészta variációk: A hagyományos omlós tészta helyett készíthetsz leveles tésztát vagy túrós tésztát is.
Töltelék variációk: Az almát kiegészítheted más gyümölcsökkel, például körtével vagy szilvával. Fahéj helyett használhatsz más fűszereket is, mint például vanília, kardamom vagy szerecsendió.
Díszítés: A tetejét megkenheted felvert tojássárgájával, hogy fényes legyen.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: femina.hu hungarytoday.hu