quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Egy igazán különleges és fűszeres leves, amely tökéletes az őszi-téli időszakban – Ez az almás-csilis édesburgonya-krémleves

2024. október 07.

Ezen a héten egy olyan gyümölccsel fogunk foglalkozni, amely talán a legnagyobb elismertségnek örvend világszerte. Ha megvizsgáljuk eredetét, felhasználási módjait és szervezetünkre gyakorolt hatásait, talán nincs is ebben semmi meglepő.

Az alma története egészen a kőkorszakig nyúlik vissza. A görögök és a rómaiak felismerték értékeit, és hódításaik során elterjesztették a különböző területeken. Így került el a gyümölcs Európa és Ázsia messzi tájára is.Az alma nemcsak ízletes volt, de gyógyító és jótékony hatásait is hamar felfedezték, így sok kultúrában fontos szerepet kapott. Az alma nemcsak a gazdagok asztalán, hanem a hétköznapi emberek életében is jelen volt. Számos legenda és mese fűződik hozzá, az édenkerti történettől kezdve a trójai háborúig és a népmesékig.

A Bibliában az Édenkertben található tudás fájának gyümölcseként jelenik meg, míg a görög mitológiában Eris, a viszály istennője által eldobott aranyalma a trójai háború kiváltó oka. A skandináv mitológiában az almafa az istenek élelmét adja, és a halhatatlanság szimbóluma. A lengyel néphagyományban a lányok az alma segítségével próbálták megálmodni jövendőbeliüket. A svájci szabadságharcos, Tell Vilmos történetében pedig az alma a bátorság és az elnyomás elleni küzdelem jelképe.

Az alma, mint ismeretes, a rózsafélék családjába tartozó gyümölcs. A természet változatosságának köszönhetően mérete rendkívül széles skálán mozog: a legkisebb fajták alig nagyobbak egy borsónál, míg a legnagyobb példányok mérete elérheti egy kisebb sütőtökéit. Egy átlagos alma átlagosan 80 kalóriát tartalmaz, és érdekes tényként említhető, hogy összetételének 25%-át levegő alkotja. Ez a magas levegőtartalom teszi lehetővé, hogy az alma a víz felszínén lebegjen.

De vizsgáljuk is meg, miért is fontos a szervezetünk számára:

Gazdag tápanyagforrás: C-vitaminban, A-vitaminban, B-vitaminokban és számos ásványi anyagban (kálium, kalcium, vas) bővelkedik.
Rostokban gazdag: Az emésztést segíti, elősegíti a jóllakottság érzését és segíthet a fogyásban.
Antioxidánsokban gazdag: Védi a sejteket a káros szabad gyököktől, így csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.
A szív egészsége: A szívbetegségek kockázatát csökkentheti, segít szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Rákellenes hatás: Egyes tanulmányok szerint bizonyos típusú rákok kialakulásának kockázatát csökkentheti.
Immunrendszer erősítése: A C-vitaminnak köszönhetően erősíti az immunrendszert.
Fogyókúra barát: Alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor hosszan tartó telítettségérzetet biztosít.

A gasztronómiában remekül kombinálható rengeteg mindennel, rendkívül sokrétű felhasználási lehetőséget kínál, frissen fogyasztva, süteményekben, kompótokban, lekvárokban, húsok mellett vagy önállóna köretként egyaránt megállja a helyét. Ma az ízletes almás-csilis édesburgonya-krémlevessel ismerkedünk meg közelebbről.

Hozzávalók (4 személyre):

2 közepes édesburgonya
2 alma (savanykás fajta, pl. Granny Smith)
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöld chili paprika (ízlés szerint)
1 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál kurkuma
Só, bors ízlés szerint
1 liter zöldségleves
Olívaolaj
Friss koriander levelek a díszítéshez (opcionális)

Elkészítés:

Előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Az édesburgonyát és az almát hámozd meg, majd vágd kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A chilit magozd ki és vágd apró darabokra.
Sütés: Egy sütőformában keverd össze az édesburgonya- és almakockákat, majd locsold meg olívaolajjal. Fűszerezd sóval, borssal, korianderrel, köménnyel és kurkumával. Tedd a sütőbe, és süsd meg körülbelül 20-25 perc alatt, amíg puha lesz.
A leves készítése: Egy lábasban olívaolajon párold meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Add hozzá a sült édesburgonyát és almát, a chilit, és öntsd fel a zöldséglevessel. Forrald fel, majd takaréklángon főzd körülbelül 10 percig.
Pürésítés: Vegyél le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd a levest. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés zöldséglevest.
Tálalás: Tálald forrón, friss korianderlevéllel megszórva.

Tippek:

A leves sűrűségét tejszínnel vagy növényi tejszínnel is sűrítheted.
Ha pikánsabb ízt szeretnél, adj hozzá több chilit vagy egy csipet cayenne-borsot.
A levest pirított kenyérkockákkal is tálalhatod.
A leveshez pirított mandulát vagy dióféléket is adhatsz.
A leves fagyasztható, így később is élvezheted az ízét.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: pixabay.com, mindmegette.hu