quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Az étel ami nem is Kolozsváron, hanem Nagyváradon született – Érkezik a kolozsvári rakott káposzta receptje

2024. október 03.

A kolozsvári káposzta nemcsak egy ízletes étel, hanem egy történelmi és kulturális örökség is.

Az étel története szorosan összefonódik Déryné Széppataki Róza, a XIX. századi magyar színészet egyik legnagyobb alakjának nevével. A legendák szerint egy nagyváradi látogatása során, egy alispán vendégeként kóstolhatta meg először ezt az ételt. Az erdélyi konyha sokszínűségét ötvöző fogás olyannyira elnyerte tetszését, hogy azóta is az ő nevéhez fűződik. Kolozsvár, ahol a színésznő többször is fellépett, és ahol egy időre otthont is talált, tovább erősítette ezt a kapcsolatot.

A díva a történetek szerint nem volt nagyétkű, de ez az étel annyira a kedvére való volt, hogy háromszor is szedett belőle. Abban az időszakban egy hölgytől ez nem volt illő, elfogadott viselkedés. A művésznőnek leírták a receptet, amit haza is vitt magával Pestre. Így vált a magyar gasztronómia részévé.

Kolozsvári rakott káposzta

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta
50 dkg darált sertéshús
15 dkg füstölt kolbász
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg rizs
2 dl tejföl
1 tojás
Só, bors, pirospaprika
Zsír a sütőedény kikenéséhez

Elkészítés:

Káposzta előkészítése: A savanyú káposztát alaposan kinyomkodjuk, majd apróra vágjuk.
Húskeverék: A darált húst összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal és pirospaprikával.
Rizs főzése: A rizst a csomagoláson jelzett idő szerint főzzük, majd leszűrjük.
Összeállítás: Egy tűzálló tálat kikenünk zsírral. Rétegezzük a hozzávalókat: káposzta, húskeverék, rizs, apróra vágott kolbász és szalonna. Ismételjük a rétegezést, amíg az összes hozzávaló el nem fogy. A tetejét kenjük meg a tejföllel elkevert tojással.
Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-60 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Tálalás: A kolozsvári rakott káposztát friss kenyérrel vagy kovászos uborkával tálalhatjuk.

Variációk:

Füstölt hús: A füstölt kolbász és szalonna helyett használhatunk más füstölt húsokat is, például füstölt sonkát vagy tarját.
Zöldségek: A káposzta mellé adhatunk más zöldségeket is, például reszelt sárgarépát vagy apróra vágott káposztát.
Fűszerek: A pirospaprikán kívül használhatunk más fűszereket is, például őrölt köményt vagy borsikafüvet.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: kultura.hu, mindmegette.hu, cookpad.com