quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: A diós sütemények hazai koronázatlan királya – A zserbó

2024. szeptember 28.

A zserbó egy klasszikus magyar sütemény, amelyet szinte mindenki ismer és szeret. A lecsupaszított definíciója a Wikipédia szerint: Omlós tésztalapok közé baracklekvárt és darált diót töltenek, majd tetejét csokoládéréteggel vonják be.

A zserbó eredete pontosan nem ismert, és számos elmélet létezik róla. Az egyik legnépszerűbb verzió szerint a süteményt a híres svájci cukrászmester, Émile (Emil) Gerbeaud alkotta meg. Gerbeaud a 19. század végén érkezett Magyarországra, és hamarosan a pesti cukrászat meghatározó alakjává vált. A legenda szerint a zserbó azon sütemények egyike volt, amelyek megalapozták hírnevét.

De ki is volt Gerbeaud Emil?

Gerbeaud Emil neve összefonódott a magyar cukrászat történetével. A róla szóló legendák sokszor elfedik az embert, aki mögöttük áll. Azonban, ha mélyebbre ásunk, egy rendkívüli szakember és alázatos munkás képe rajzolódik ki előttünk.

Egy olyan emberé, akinek életében nem volt helye a szenzációhajhászásnak. Nem volt sem botrányhős, sem nőcsábász, pedig a korabeli társadalomban ez nem volt ritkaság. Ő inkább a munkában és a tökéletességre való törekvésben lelte örömét.

A kezdetek

Gerbeaud Emil svájci családból származott, ahol a cukrászat a családi hagyományok része volt. Apja cukrászműhelyében tanulta a szakma alapjait, majd Európa legnevesebb cukrászdáiban tökéletesítette tudását.

A pesti évek

A sors Magyarországra sodorta, ahol a legendás Kugler Henrik mellett folytathatta pályafutását. A két cukrász között szoros barátság alakult ki, és Kugler halála után Gerbeaud vette át az üzletet.

Gerbeaud nemcsak kiváló cukrász volt, de kiváló üzletember is. Modernizálta az üzletet, bővítette a kínálatot, és nemzetközi hírnevet szerzett a magyar cukrászatnak. Termékeivel világszerte hódított, és olyan különlegességeket alkotott, mint a konyakos meggy, a macskanyelv vagy a csokoládés drazsé.

Az ember mögött a legenda

Gerbeaud Emil egy rendkívül szerény és alázatos ember volt. Életét a munkának szentelte, és mindig törekedett a tökéletességre. Munkásait nagyra becsülte, és gondoskodott róluk.

Az ő nevéhez fűződik a Gerbeaud cukrászda legendája, amely máig a magyar gasztronómia egyik legikonikusabb helye. Gerbeaud Emil nemcsak egy kiváló cukrász volt, de egy igazi mesterember és úttörő, akinek munkássága máig hatással van a magyar cukrászat fejlődésére.

A hagyományos zserbó egy klasszikus magyar sütemény, amelyet rengetegen szeretnekés ismernek. Talán nem túlzás azt mondani hogy ahány ház annyiféle zserbó létezik. Az elkészítése időigényes lehet, de az eredmény mindenképpen megéri a befektetett munkát. Egyébként karácsonyra 10 nagymamából 11 ezt ajánlja!

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag élesztő
3 dl tej
2 tojás
1 csipet só

A töltelékhez:
30 dkg darált dió
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
50 dkg baracklekvár

A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
2 evőkanál tej

Elkészítés:

A tészta elkészítése: Az élesztőt langyos tejben felfuttattjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd letakarva meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára kel.
A töltelék elkészítése: A darált diót a porcukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük.
A zserbó összeállítása: A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd három egyenlő részre vágjuk. Az egyik lapot egy tepsire helyezzük, megkenjük lekvárral, erre jön a diós töltelék, majd a harmadik réteg tészta. A tetejét megkenjük tojássárgájával.
Sütés: Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 40-45 percig sütjük.
A máz elkészítése: A csokoládét, a vajat és a tejet vízgőz felett felolvasztjuk, majd a kihűlt sütemény tetejére öntjük.

Tipp:
A zserbó elkészítése időigényes, ezért érdemes előre megtervezni.
A tésztát érdemes legalább egy órával a sütés előtt elkészíteni, hogy legyen ideje megkelni.
A sütési idő a sütő típusától függően változhat.
A kész zserbót hűtőben tároljuk.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: sobors.hu, index.hu, kalcirecept.hu