quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Egy különleges ízélmény egy magyar klasszikusba ágyazva – Ez a diós húsgombócleves

2024. szeptember 24.

A dió a természet multivitaminja. Ez a pompás alapanyag méltatlanul kevés figyelmet kap a hazai konyhákban, pedig ez a kis tekervényes alakú mag számos olyan értékes tápanyagot rejt magában, amelyek nélkülözhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez. De vegyük csak sorra, hogy miben segít nekünk a dió:

Fehérje-, vitamin- és ásványianyag-bomba

A dió nemcsak a vegánok körében népszerű, hiszen kiváló fehérjeforrás. De nemcsak fehérjében, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. B-vitaminok, C-vitamin, E-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, vas, cink, réz és mangán – mind-mind megtalálható ebben a kis, barna magban. Emellett rostforrásként is kiemelkedő, így az emésztésünket is támogatja.

A szív és az agy barátja

A szív- és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb rizikófaktorát az egészségtelen életmód jelenti. A dió rendszeres fogyasztásával azonban jelentősen csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet is képes kordában tartani.

De nemcsak a szívünkre, hanem az agyunkra is jótékony hatással van. A dió fogyasztása javítja a memória működését, és növeli a koncentrálóképességet.

Erősíti az immunrendszert és lassítja az öregedést

A dióban található antioxidánsok védik a sejteket a káros szabad gyökök ellen, így lassítják az öregedési folyamatokat. Emellett erősítik az immunrendszert, így segítenek a szervezetnek a betegségek leküzdésében.

A népi gyógyászatban is ismert

A mézes dió már évszázadok óta ismert köhögéscsillapítóként. A dióban található magnézium pedig segít a stressz leküzdésében, és javítja a bőr és a haj állapotát.

A konyhában is sokoldalú

A dió nemcsak önmagában finom, de számos étel elkészítéséhez is felhasználható. Salátákba, müzlikbe, süteményekbe, vagy akár húsételekhez is adhatjuk. A dióolaj pedig kiváló salátaöntetként vagy sütéshez.

A hagyományos húsgombócleves egy klasszikus magyar étel, de miért ne dobnánk fel egy kicsit? A dió hozzáadásával egy igazán különleges ízvilágot kapunk, ami garantáltan le fogja nyűgözni a családodat és vendégeidet. Íme a diós húsgombócleves:

Hozzávalók:

A leveshez:
1 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 zeller
2 liter víz vagy alaplé
Só, bors ízlés szerint
1 babérlevél
1 evőkanál olaj

A húsgombóchoz:
50 dkg darált hús (vegyes vagy sertés)
10 dkg dió
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
1 zsemle (áztatva és kicsavarva)
1 evőkanál zsemlemorzsa
Só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
Apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

A levesalap: Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és zellert. Felöntjük vízzel vagy alaplével, fűszerezzük sóval, borssal és babérlevéllel. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük puhára a zöldségeket.
A húsgombóc: A diót apróra daráljuk vagy turmixoljuk. A zsemlét áztatjuk tejben vagy vízben, majd kicsavarjuk. A darált húst összekeverjük a dióval, a zsemlével, a tojással, a fokhagymával, a zsemlemorzsával, a fűszerekkel és a petrezselyemmel. Alaposan összedolgozzuk.
Gombócok formálása: A húskeverékből nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk.
A levesbe tesszük: A kész gombócokat belecsúsztatjuk a forró levesbe. Lassú tűzön főzzük tovább kb. 15-20 percig, amíg a gombócok megfőnek.
Tálalás: Forrón tálaljuk, friss petrezselyemmel megszórva.

Tipp: A húsgombócba tehetünk még más fűszereket is ízlés szerint, például majoránnát, kakukkfüvet vagy őrölt pirospaprikát. A levesbe főzhetünk tésztát vagy rizskockát is, hogy még laktatóbb legyen.

A dió gazdag olajokban, fehérjében és vitaminokban, így táplálóbbá teszi az ételt.
Az édes-sós ízkombináció egyedi élményt nyújt.
A dió ropogósra sül a levesben, így érdekes textúrát ad a gombócoknak.
Próbáld ki ezt a receptet és fedezd fel a dió és a hús tökéletes harmóniáját!

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: cookpad.com, mindmegette.hu