quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Sütőtökös sajtgolyó – Ínycsiklandozó falatok bármilyen alkalomhoz

2024. szeptember 11.

A sütőtök, akárcsak sok más ismerős zöldségünk, nem őshonos Magyarországon. Európába, így hazánkba is a felfedezők hozták Amerikából a 16. században. A hódító spanyoloknak köszönhetjük ezt a finom és egészséges zöldséget, akárcsak a paradicsomot, paprikát, burgonyát vagy a kukoricát.

Érdekes tény: Bár a sütőtököt általában amerikai eredetűnek tartjuk, a legújabb kutatások szerint az ősei valószínűleg Ázsiából származnak, és csak később kerültek át Amerikába.

Miért lett népszerű a sütőtök Magyarországon?

Sokoldalúsága: A sütőtököt sokféleképpen lehet elkészíteni, így könnyen beilleszthető volt a magyar konyhába.
Tápanyag értéke: A sütőtök gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így hamar felismerték egészséges hatásait.
Jó eltarthatósága: A sütőtök hosszú ideig eltartható, így télen is biztosította a vitaminellátást.

A sütőtök Magyarországon:

Nagydobosi tök: Magyarország egyik legismertebb sütőtök fajtája a nagydobosi tök. Ez a szürkés vagy ezüstfehér héjú, narancssárga húsú tök kiváló sütésre.
Halloween: Bár a Halloween egy amerikai ünnep, Magyarországon is egyre népszerűbb, és a sütőtök kivájatása elengedhetetlen része ennek az ünnepnek.

A sütőtök, bár nem őshonos növényünk, mégis szerves részévé vált a magyar konyhának. Sokoldalúsága, tápértéke és jó eltarthatósága miatt hamar elnyerte a magyarok tetszését.

Ma arra ösztönzünk, hogy sajttal kombinálva próbáld ki!

Sütőtökös sajtgolyó

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

50 dkg sütőtök (pürésítve)
20 dkg reszelt sajt (pl. cheddar, mozzarella)
1 tojás
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1/4 teáskanál őrölt kömény (opcionális)
Olaj a sütéshez

Elkészítés:

A sütőtök pürésítése: A sütőtököt megtisztítjuk, kockákra vágjuk és puhára főzzük. Ezután villával vagy botmixerrel pürésítjük.
A massza elkészítése: Egy tálban összekeverjük a sütőtökpürét, a reszelt sajtot, a tojást, a zsemlemorzsát, a sót, borsot és a köményt. Alaposan összedolgozzuk, hogy egy homogén masszát kapjunk.
Formázás: A masszából diónyi golyókat formálunk.
Sütés: Bő, forró olajban aranybarnára sütjük a golyókat. Papírtörlőre szedjük, hogy leszívódjon róluk a felesleges olaj.
Tálalás: Melegen vagy hidegen is fogyaszthatjuk, köretként vagy önálló falatként. Kínálhatjuk salátával, vagy akár szószokkal is.

Tippek:

Egyéb fűszerek: A kömény helyett vagy mellette használhatunk más fűszereket is, például rozmaringot, kakukkfüvet vagy oregánót.
Panírozás: A zsemlemorzsa helyett használhatunk darált dióféléket vagy kókuszreszeléket is. Így egy érdekes, édes desszert lesz a végeredmény
Sütés: A sajtgolyókat sütőpapírral bélelt tepsin is süthetjük, kevesebb olajjal.
Töltelék: A sajtgolyókba tehetünk apróra vágott zöldségeket, például spenótot vagy rukkolát.

Miért érdemes kipróbálni?

Egyszerű és gyors: Az elkészítése nem igényel sok időt és erőfeszítést.
Sokoldalú: Remek választás előételnek, köretnek vagy akár uzsonnának is.
Egészséges: A sütőtök és a sajt értékes tápanyagokat tartalmaz.
Ízletes: Az édes és sós ízek tökéletes harmóniája.

Próbáld ki te is ezt a finom és egyszerű receptet, és győződj meg róla, hogy a sütőtökös sajtgolyó az egyik legjobb választás egy esti filmnézés mellé!

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: NLC, travelbooggie.hu, rupanerkonyha.hu