A győri „ínycsiklandó”: Ecetes rántott hal – recepttel

Győrben járva egy igazi gasztronómiai különlegességre bukkanhatunk: az ecetes rántott halra! Ez az étel nemcsak az ünnepi asztalok kedvence, hanem a mindennapokban is igazi ínycsiklandó élvezet. Most megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon ezt a győri „csodát”!
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg pontyfilé
- 2 tojás
- 100 g liszt
- 150 g zsemlemorzsa
- 1 liter étolaj a sütéshez
- 2 dl 10%-os ecet
- 2 dl víz
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 babérlevél
- 1 fej vöröshagyma, karikára vágva
- 2 gerezd fokhagyma, szeletelve
- 1 teáskanál egész bors
A pontyfiléket vágd kisebb darabokra, majd enyhén sózd be és hagyd állni 15 percig.
A halszeleteket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
Hevítsd fel az étolajat egy serpenyőben, majd süsd aranybarnára a bepanírozott halszeleteket. Tedd félre és hagyd hűlni.
Egy edényben keverd össze a vizet, ecetet, cukrot, sót, babérlevelet, vöröshagymát, fokhagymát és egész borsot. Forrald fel, majd hagyd hűlni.
Az aranybarnára sült halszeleteket helyezd egy nagyobb tálba vagy üvegedénybe, majd öntsd rá a kihűlt ecetes levet. Fontos, hogy a hal teljesen ellepje az ecetes lé.
Tedd a hűtőbe legalább 24 órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Én megkóstoltam, nem ízlett. Nagyon nem. Maradok tehát a Dél-alföldi marhalábszár pörinél, galuskával vagy tarthonyával és valami idevalósi savanyúsággal.
Jó étvágyat (a pörihez)!