1800 adag palacsintát sütöttek a makói keri 100. évzárójára

Az iskola egykori diákja, Gyenes Csaba atya és 8 fős Guinness-rekord csapata készítette el a finomságokat.
Nem a megszokott módon ért véget a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium 100. tanéve, ugyanis Gyenes Csaba atya és 8 fős Guinness-rekord csapata 1800 adag palacsintát sütött. A pap arról számolt be: ő 1990-ben érettségizett az intézményben és szerzett vegyes iparcikk-eladó szakmát, így örömmel fogadta el a felkérést a volt iskolájától. Az évzárón 40 kiló lisztet használtak fel, 42 gázrezsón sült a palacsinta és végül 340-en laktak jól belőle. Gyenes Csaba hozzátette: a keri közösségének is köszönhető az, hogy a papi hivatást választotta.

Gyenes Csabától megtudtuk: még diákként – 1992-ben – részt vett egy cserkésztáborban és az ottani szakács, Karcsi bácsi sütött nekik nagy mennyiségben palacsintát. A pap kiemelte: ez inspirálta arra, hogy ő is megpróbálja. Az elmúlt 24 év alatt a csapatával több, mint 250 rendezvényen készítette el ezt a nagyon kedvelt csemegét.

Elárulta: az ország számos településén megfordultak, de sütöttek a Délvidéken, Erdélyben, sőt, Németországban is. Ha összeadjuk az elmúlt 24 esztendő palacsintáit, akkor meghaladja a számuk a 600 ezer darabot.

A makói évzárón lekváros, kakaós és mogyorókrémes édesség készült. Gyenes Csaba megjegyezte: neki a kedvence a mákos töltelékes, de a palacsinta tetejére egy pici szilvalekvárt kell csöpögtetni. Azt is megtudtuk tőle: ha nem palacsintát süt és ételekről van szó, akkor a csirkepaprikás a nyerő nála. Táborokban több alkalommal is őt nevezték ki diák konyhafőnöknek, így a társainak is rendszeresen sütött-főzött.