quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely

Javában „dübörög” a farsangi szezon, süssünk fánkot Csáki Zsolt gasztro-guru segítségével!

2024. február 12.

Itt a farsangi szezon, süssünk fánkot! Hogy mennyei legyen, Csáki Zsolt, vásárhelyi gasztro-guruhoz fordultunk, aki a Vásárhelyi Ízök Szakácskönyvek társszerzője is, neves főzőversenyek zsűritagja, nem mellesleg imád főzni-sütni, szívügye a hagyományos ételek, így fánkban is perfekt!

„A legfontosabb, hogy szívvel-lélekkel készüljön a farsangi időszak egyik legemblematikusabb finomsága, a fánk. Lehet töltelékes, kerek, szögletes, lyukas, mázas, csöröge, sok szeretettel várunk ezúttal is minden süteményt” – emelte ki Csáki Zsolt, akitől persze tippeket is kértünk, milyen is az igazi szalagos fánk, mire kell figyelni az elkészítésekor.

„Nagyon fontos, hogy a tészta könnyed legyen, légies. Lehetőleg vajjal készüljön, és legyen lágy a tészta, folyjon le a kanálról, de azért formázhatónak is kell lennie! Lényeges a sütéskor, hogy forró, és nagyon bő zsiradékba tegyük bele. Akkor jó egyébként a tészta, ha ennek a zsiradéknak úszik a tetején a beletételkor. Ajánlott rátenni íves fedőt is, mielőtt megfordítjuk, mert az így keletkező gőz belepi a fánkot, és miután megfordítjuk, ott lesz a kis szalag is. Tehetünk a tésztába rumot is, csak ajánlani tudom, ez egy régi szokás és nagyon bevált módszer, a tészta is ízletesebb lesz tőle véleményem szerint és elkerülhető, hogy esetleg túlzottan magába szívja a tészta sülés közben a zsírt vagy olajat” – javasolta a gasztro-guru.

Hozzátette, a fánkokat tölthetjük is, bármilyen krémmel, ehhez vásároljunk habzsákot, de persze a leghagyományosabb nálunk a lekvár.

Tyúklábat is süthetünk, ennek ugyanúgy készül a tésztája, mint a fánknak. Persze az amerikai is nagy kedvenc lehet, ezt boríthatjuk bármilyen cukormázzal, vagy bevonhatjuk csokival is. Ehhez olvasszunk vízgőz fölött kevéske olajjal étcsokoládét, majd kenjük be vele a fánkokat és hagyjuk megdermedni.

A csöröge fánk is nagyon népszerű mind a mai napig Csáki Zsolt szerint, ezt vékonyabbra nyújtjuk, és recés szaggatóval (derelyevágó) hosszúkásra vágjuk, van, aki a tésztába nem tesz élesztőt, csak sütőport. Forró zsiradékban kisütjük, porcukorral meghintve tálaljuk. De remek hozzá valamilyen mártogatós, például olvasztott csoki, vagy lekvár.

Persze most sem maradt el a kis gasztro-történelem interjúnk során.

Csáki Zsolt elmondta (elmesélte, mert annyira kedves vagy vicces? történet), hogy a legenda szerint a fánk egyik eredete egy vitázó házaspárhoz köthető. A pék férj és feleség éppen összekülönböztek valamin, közben sistergett a zsír, majd a feleség dühében hozzá akarta „vágni” , de pék ura elhajolt előle, így a kenyértészta a forró zsírba pottyant.

Igaz, vagy sem, a fánk mára már bejárta az egész világot! Süssük, együk, élvezzük a finom falatokat!

Jó étvágyat, jó sütögetést!

fotók coockpad, só és bors