quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Térség

Őszi bormustrát rendeznek a szegedi Dóm téren

2023. szeptember 10.

Több mint száz bortermelő várja szerdától a helybélieket és a városba érkező turistákat Szegeden.

Több mint száz bortermelő várja szerdától a helybélieket és a városba érkező turistákat Szegeden a Bor tér elnevezésű gasztronómiai fesztiválon – tájékoztatta a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t. Rácz Attila elmondta, hogy Szeged a legnépszerűbb magyarországi úti célok élmezőnyében szerepel, ehhez pedig szükség van a színvonalas gasztronómiai fesztiválokra is.

Szeged napjához kapcsolódva három évtizede szerveznek májusban borfesztivált a Széchenyi téren, a tavaszi seregszemle a vidék legnagyobb ilyen rendezvénye. A szegedi borfesztiválok története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, a városban 1910-ben és 1912-ben országos mezőgazdasági és szőlészeti kiállítást rendeztek. A korabeli beszámolók szerint e vásárok voltak az első, amikor a minősítést végző szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is megkóstolhatta a termelők borait.

Az immár tizenegyedik alkalommal megszervezett Bor tér egyedi hangulatú helyszínen kínál lehetőséget arra, hogy a vendégek ismerkedjenek a borászok remekeivel. A szegedi fesztiválnyár záró rendezvényén idén 108 pincészet várja a borértő szegedieket. A borászok mellett pálinkaházak és vendéglátósok is kitelepülnek, valamint a kézműves kiállítók is színesítik termékeikkel a fesztivált. A szomszédos Aradi vértanúk terén hat borászat mellett két kisüzemi sörfőzde és egy francia olvasztott sajtos ételkülönlegességeket készítő vendéglátós várja a vendégeket.

A Bor tér a kezdetektől fogva ingyenesen látogatható, és nincs kötelezően megvásárolandó üvegpohár. A szervezők a fesztivál környezeti lábnyomát csökkentendő már 2019-ben kivezették a műanyagpoharat a Dóm térről, bort csak üvegpohárból lehet fogyasztani. Erre kétféle verzióval, egy 480 ml-es Bor tér emblémás pohárral és egy 350 ml-es Szeged címeres, visszaváltható pohárral készülnek. Idén is mindenhol Festipay kártyával vagy a saját bankkártyájukkal, illetve az ahhoz kapcsolódó okos eszközükkel fizethetnek a vendégek.

Szerdán este a belvárosból induló szüreti felvonulással kezdődnek a programok. A Dóm téren öt napon át két kisebb színpadon a borozáshoz illő zenét játszó formációk – többnyire dzsessz- és blueselőadók – szórakoztatják a vendégeket. Az idei rendezvény újdonsága, hogy szerdán, a megnyitó után a fesztiválon tartják a Szent Vince Borrend új tagjainak avatását.

Illusztráció: Pixabay.com