A vásárhelyi Sipos Gazda is megkezdte a vöröshagyma betakarítását

Éves szinten 10,5-12 kilót fogyasztunk a makói termőföldek csodájából, kincséből. Sipos Gazda az apátfalvi határban kezdte meg a betakarítást.
Megkezdődött a fokhagyma mellett a vöröshagyma betakarítása is – közölte Sipos József vásárhelyi növényorvos. Sipos Gazda emlékeztetett, híres magyaros ételeink egyik fontos alapanyaga a vöröshagyma, amiből éves szinten fejenként átlagosan 10,5-12 kilót fogyasztunk.
„Hazánkban a vöröshagyma aranykora az 1970-es években volt, akkoriban 11 ezer hektáron folyt a termelés, ami mára sajnos 1500 hektárra zsugorodott. Makó és környékén a vöröshagyma termőterülete is a tizedére esett vissza. A hagymatermesztést kizárólag öntözött körülmények között lehet hatékonyan megvalósítani. A nagy hőségben, napi 25-27 Celsius-fok átlaghőmérséklet felett nem fejlődik jól a hagyma. Az őszi forróságban nehéz egyenletesen kikeleszteni az áttelelő hagymát” – írta.
A szakember úgy véli, ha tovább melegszik az időjárásunk, úgy alakulhat a folyamat, mint a krumplival vagy a málnával, alkalmatlanná válik a klíma az eredményes termeléshez.
Sipos Gazda elárulta, Vízi István végigkövették ebben az évbe a hagyma élettani, növényvédelmi, termesztés technológiai folyamatát az apátfalvi határban. Most pedig elérkeztek a betakarításhoz. „Fogyasszunk minél több, jó magyar földben termett, zamatos hagymát” – ajánlja.
Fotó: Sipos Gazda