quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 19. szombat
  -  Emma
Vásárhely

A vásárhelyi Sipos Gazda is megkezdte a vöröshagyma betakarítását

2023. június 25.

Éves szinten 10,5-12 kilót fogyasztunk a makói termőföldek csodájából, kincséből. Sipos Gazda az apátfalvi határban kezdte meg a betakarítást.

Megkezdődött a fokhagyma mellett a vöröshagyma betakarítása is – közölte Sipos József vásárhelyi növényorvos. Sipos Gazda emlékeztetett, híres magyaros ételeink egyik fontos alapanyaga a vöröshagyma, amiből éves szinten fejenként átlagosan 10,5-12 kilót fogyasztunk.

„Hazánkban a vöröshagyma aranykora az 1970-es években volt, akkoriban 11 ezer hektáron folyt a termelés, ami mára sajnos 1500 hektárra zsugorodott. Makó és környékén a vöröshagyma termőterülete is a tizedére esett vissza. A hagymatermesztést kizárólag öntözött körülmények között lehet hatékonyan megvalósítani. A nagy hőségben, napi 25-27 Celsius-fok átlaghőmérséklet felett nem fejlődik jól a hagyma. Az őszi forróságban nehéz egyenletesen kikeleszteni az áttelelő hagymát” – írta.

A szakember úgy véli, ha tovább melegszik az időjárásunk, úgy alakulhat a folyamat, mint a krumplival vagy a málnával, alkalmatlanná válik a klíma az eredményes termeléshez.

Sipos Gazda elárulta, Vízi István végigkövették ebben az évbe a hagyma élettani, növényvédelmi, termesztés technológiai folyamatát az apátfalvi határban. Most pedig elérkeztek a betakarításhoz. „Fogyasszunk minél több, jó magyar földben termett, zamatos hagymát” – ajánlja.

Fotó: Sipos Gazda