quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 28. hétfő
  -  Valéria
Vásárhely

Megint aratott a Vásárhelyi Ízök Fesztiválcsapata, tőgypörkölttel vették le a lábáról a zsűrit

2023. június 04.

No meg még sok minden mással is, ugyanis extrémen kitett magáért a sokszoros díjnyertes vásárhelyi csapat: a tőgypörkölt mellett rántott tőgyet, galambhússal töltött tésztát, és galambhús alapléből készített hagyományos, vásárhelyi kötözött táskalevest is kínáltak a zsűrinek, és ezzel a sornak nincs vége. Csáki Zsolt a Vásárhelyi Ízök Fesztiválcsapatának kapitánya, főzőmestere „ízletes” interjút adott nekünk.

Az Alföldi Állatenyésztési Napokon idén is megmérettette magát a Vásárhelyi Ízök Fesztiválcsapata, másik 18 csapattal, ugyanakkor most kimondottan a különdíjra hajtottak, éppen ezért olyan régi alapanyagokat szerettek volna megmutatni minél több formában, ami ma is megállja a helyét. Csavarok persze megint voltak, ahogyan Csáki Zsolt gasztrogurutól ezt már megszokhattuk.

„Azt gondolom, minden főzés alapja, hogy kötődjön a múlthoz, de mutasson a jelenre is. Éppen ezért régi alapanyagokat választottunk, és azt akartuk megmutatni, hogy ezekből az egyébként egyszerű alapanyagokból mennyi félét lehet készíteni” – részletezte lapunknak Csáki Zsolt.

A tőgy volt az egyik fővonal a menüben

Tőgypörköltet és rántott tőgyet is készítettek. Ez egy régen nagyon közkedvelt alapanyag volt, és ma is megállja a helyét, hangsúlyozta a gasztro-guru, kiemelve, hogy a végeredmény mindkét étel tekintetében rendkívül puha, omlósabb mint bármelyik hús, és finom.

Az a legjobb, ha a olyan marhatőgyhöz jutunk ami még szűz, tehát nem adott tejet. Ezt egyébként henteseknél lehet beszerezni, de tőgyet lehet kapni a vásárcsarnokokban is, manapság is közkedvelt egyébként. Mind a pörkölt, mind a rántott esetében meg kell abálni előtte (persze előtte át kell alaposan mosni). A tőgypörkölt úgy készül, mint egy átlagos pörkölt, vagy pacalpörkölt, a rántottat pedig szeletekre kell vágni, miután megabáltuk egy fűszeres, hagymás vízben és ezután kirántani” – ismertette.

A tőgypörkölthöz burgonyás túró gombócot készítettek, ez visszatérő elem egyébként náluk, amibe ez alkalommal petrezselyem is került.

A másik vonal a galamb volt

Ami szintén egy régi, hagyományos vásárhelyi alapanyag. A galamb alaplevéből készítettek egy kötözött táskalevest, természetesen ennek tésztáját is házilag csinálták, a galamb húsát pedig kicsontozták, ledarálták, fűszerezték és tésztába töltötték, majd azt forró zsiradékban kisütötték.

Három mártás is készült, egy áfonyás – ami fahéjjal, csillagánizzsal, cherry-s borecettel és Portói borral főztek fel, maj leszűrték és belerotyogtatták az áfonyát. Készült egy uborkás-kapros-fokhagymás-házitejfölös, és egy marinált hagymás is, kovászolt káposzta levével.

Egyéb köret volt még a hagymás krumpli, csíkokra vágott káposztával turbózva, egyben összesütve mindez.

A legnagyobb kupát kapták meg mindezért, 10 féle ételt tálaltak ki és a Különdíj kategóriát – ami a csapatnak ez alkalommal célja volt – nyerték el.

Csáki Zsolt még elmondta a közeljövőbeli terveivel kapcolatban, legközelebb a Gasztro-lovagi tornán főznek majd.

MÉG TÖBB KÉP!

Gratulálunk! Megyünk a Gasztro-lovagi tornára is! 🙂