quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Terem a bodza Vásárhelyen is – szedjük, és készítsünk belőle szörpöt!

2023. május 30.

Kishomok közelében szedtem ma egy nagyobb mennyiséget, és úgy döntöttem, szörpöt készítek belőle.

Recept:

Hozzávalók:

  • 3 l víz
  • 1 kg kristálycukor, vagy édesítőszer, esetleg méz
  • 1 db alaposan megmosott, vékony karikákra vágott citrom
  • 10 db szép fejlett bodzavirág
  • 1 dkg citromsav

A hozzávalókat alaposan összekeverjük. 3 literes üvegben, 5 napig állni hagyjuk, lehetőleg fénymentes, hűvös helyen, majd palackokba töltjük. Fóliával lezárjuk a tetejüket, majd kupakokat csavarunk rájuk.

A szörpöt aztán tetszőleges arányban felöntjük vízzel, vagy szódával, savas ásványvízzel. Én utóbbival kedvelem a legjobban, még egy kis gyömbért is szoktam belereszelni az ízélmények fokozására.

Nemcsak finom frissítő, hanem remek immunerősítő hatású is.

A bodzavirág finom palacsintatésztába mártva és kirántva is, és tea is készíthető belőle.