Hamarosan berobban az eperszezon, mi pedig fincsi recepteket hoztunk!

Kiváló szamóca termésre számítanak idén a hazai termelők, az időjárás is kedvezett a tavasz egyik legközkedveltebb csemegéjének. A szamóca – vagy ahogyan sokan nevezik eper – egyébként rendkívül egészséges, diétázók is bátran fogyaszthatják. Mutatunk néhány tippet, mi készülhet belőle!

Tejszínes mentás eperkrémleves
Az eper nagyon jóban van a mentával és a tejtermékekkel is. Melegen ajánljuk, hogy hidegen fogyasszátok.
Hozzávalók 4 személyre: fél kiló eper, fél liter tejszín, egy fél csokor friss menta, egy lime leve és héjja (elhagyható), egy kikapart vaníliás rúd belseje. 2 dl víz, 15 dkg cukor – diétázóknak eritrit.
Az eper háromnegyedét leturmixoljuk, a mentával együtt. Hozzáadjuk a vanília rud belsejét, a cukor vagy édesítőt. Kis lángon felforraljuk, majd mikor már langyos, beletesszük a limeot is. Alaposan behűtjük, tálalás előtt a maradék epret 4-be vágva beleforgatjuk a levesbe. Megszórhatjuk apróra vágott pisztáciával is, rendkívül pikáns lesz!
Epres tiramisu
Ugyanúgy készítjük, mint a hagyományos tiramisut, de a kakaó több legyen benne, mint a káv, a mascarpone krémbe pedig 3 marék leturmixolt epret keverjünk! Imádni fogjátok! A rétegek közé pedig tehetünk friss, szeletelt epret is, vagy akár a tetejét is díszthetjük ezzel.

Epres pite
Az epernek még több a nedvesség tartalma, mint az almának, ezért mi javasoljuk, ha epres pitében gondolkodtok, főzzétek fel előtte, s keverjetek hozzá vaníliás pudingport, mielőtt az elősütött pite tésztát megtöltitek vele.
Fűszernek isteni bele a vanília, bátrabbak kókusz reszelékkel is dúsíthatják.
Egyszerű, de nagyszerű epres joghurt
Pürésítsünk ízlés szerinti mennyiségű epret, majd keverjük hozzá natúr joghurthoz, legjobb ha görög natúr joghurthoz. Mehet bele egy kis méz, diétázóknak eritrit vagy xilit, és ha igazán egszséges reggeliben gondolkodunk, keverjünk bele egy-két marék zabpelyhet is, de ha még szórunk bele egy kis chia magot, még többet tettünk egészségünkért.
Persze ez csak néhány tipp, ne feledjük a mennyei szamóca lekvárt – rutinosok tudják, hogy ezt apró eperből a legjobb – , lehet gyümölcs salátát, sőt, sajttal, zöldsalátával, kis pirított tökmaggal „sós” salátát belőle, limonádét, ezerféle süteményt még, és a felfőzött-cukros eperszósz remek egy palacsinta tetejére is és persze a régi motoros, a tejszínhab eperrel gyerekkorunkat idézheti.

Végezetül az eper jótékony hatásairól, miért is érdemes minél többször fogyasztani a szezonban!
Nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat. Az antioxidánsok pedig ugyebár segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök sejteket és DNS-t károsító hatásai ellen.
Fogyókúrába is be lehet illeszteni, 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tesz ki és cukortartalma sem túl magas, fele annyit tartalmaz mint például az alma.

Tekintettel arra, hogy antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, az eper elsősorban a következő területeken fejti ki jótékony hatásait:
- szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
- a vércukorszint hatékonyabb szabályozása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkentése
- egyes ráktípusok megelőzése (például mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák)
Vitamintartalma is jelentős: C-vitamin, folsav, B6 vitamin és kálium is található benne nagyobb mennyiségben.