Juhásztalálkozó és gasztronómiai bemutató is lesz az Állatenyésztési Napokon!

Hagyományos juhász ételek készítésére is nevezhetünk, a gyerekeknek rajzversenyt tartanak.
Az SZTE Mezőgazdasági Kar idén is aktívan bekapcsolódik az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok programjába. Május hatodikán rendezik meg a XXXVII. Szent György Napi Juhásztalálkozót.
PROGRAM
700 – 1200 Hagyományos juhász ételek készítése
900 – 1330 Gyermekprogramok
Rajzverseny
1000 – 1030 Folklór műsor
1030 – 1100 Ünnepélyes megnyitó
Dani János – Pásztor ballada
Köszöntőt mond:
Juhász Pál, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség tenyésztési alelnöke
Dr. habil. Mikó Edit, Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar dékánja
Bátor Árpád, Juh és Kecske Ágazatért Egyesület Szakmaközi Szervezet elnöke
Csomai Géza, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Állattenyésztési Osztály
Legeltetésre Alapozott Állattartási Alosztályának vezetője
1100 – 1230 Juh és kecske tenyészállat bemutató és értékesítés – „D” szektor
1100 – 1130 Juhkezelési, körmölési bemutató – Főszínpad mellett
1230 – 1300 Sajtkészítési bemutató – Főszínpad
1330 – 1400 Rajzverseny eredményhirdetése – Főszínpad
Juh- és kecsketermékekből készült ételek gasztronómiai bemutatója, a főzők
bemutatása – Főszínpad
1400 – 1500 Juhkezelési, körmölési bemutató – Főszínpad mellett
1500 – 1700 Folklór műsor – Főszínpad
Helyszín: Hódmezővásárhely, 47-es főút, 195. km
Hód-Mezőgazda Zrt. Kiállítási centrum
F E L H Í V Á S
A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar (Hódmezővásárhely) és
a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 2023. május 6-án (szombaton) a XXXVII. Szent György Napi Juhásztalálkozó alkalmával rendezi meg a JUH- ÉS KECSKETERMÉKEKBŐL KÉSZÜLT ÉTELEK GASZTRONÓMIAI BEMUTATÓJÁT.
A bemutató helyszíne: az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítási területe, Hódmezővásárhely (47-es számú főút, 195. km). A főbejárattól rögtön balra, a színpad mögött (szokásos helyszín).
A bemutatóra, korra és nemre való tekintet nélkül bárki nevezhet.
Nevezési határidő: 2023. május 3.
A benevezett főzőknek minden kellékről önállóan kell gondoskodnia (alapanyag, fűszerkeverék, főzőedény, tüzelőanyag, tálaló edény, stb.).
A főzőknek minimum 5 kg alapanyagot kell biztosítania, melyet előkészített állapotban kell magával hoznia.
A bemutatón csak az vehet részt, aki bemutatja a hatósági állatorvos által kiállított – „Állatorvosi bizonyítvány a hús közfogyasztásra való alkalmasságáról” szóló – igazolást, illetve felmutatja a húsvásárlásról szóló számlát a szervezőknek.
A főzésre 2023. május 6-án, 7:00 és 7:30 között érkezzenek, az ételeknek 13:00 órára kell elkészülniük.
A bemutatón bármilyen juh- és kecskehúsból készült étel főzhető.
Az idén nem lesz verseny, így zsűrizés sem! A bemutató során népszerűsíteni kívánjuk a birka- és kecskehúsból készült ételeket.
13:30-kor minden főzőt felhívunk a színpadra, ahol lehetősége lesz szóban bemutatni az elkészített ételt (pl. melyik vidék étele, hogy készült, egyedi fűszerezés, stb). Az ismertetés után minden résztvevőnek egy kis ajándékcsomaggal köszönjük meg a részvételt.
Az elkészített étellel a főzők szabadon rendelkeznek, (baráti körben elfogyaszthatják, szétoszthatják, stb.), arra a rendezőség igényt nem tart és térítést nem fizet.
A jelentkezők maximum 2 db bográccsal vehetnek részt a bemutatón.
További információ: Dr. Gráff Myrtill
Tel.: 06-30/532-9696
e-mail: [email protected]
RAJZVERSENY
A gyerekenek rajzversenyt is tartanak, a helyszínen készített alkotásokat lehet beadni.
