Ki ne öntsük a sonka főzőlevét! – A KissVirágom főszakácsa szuper tippeket adott!

A sonka kiválasztásán nagyon sok minden múlik, a főzőléből pedig mennyei ételeket varázsolhatunk – tudtuk meg Virág Zoltántól, a közkedvelt KissVirágom Vendéglő egyik üzemeltetőjétől, főszakácsától, akit arról is kérdeztünk, mit kezdjük a megmaradt sonkával.
Tavaly készítettünk interjút Virág Zoltánnal, de tanácsai ma is épp úgy aktuálisak!

A sonka kiválasztása a legfontosabb
„Nem mindegy, hogy milyen a sonka, hagyatkozzunk az érzékszerveinkre, a kinézet, esztétikum fontos szempont, csakúgy mint az illata. Szaglásszuk meg, ebből érezzük, hogy mennyire járta át a füst a húst. A mostani sonkák nagy része távol van a házias dolgoktól, gyorsérleltek, gyorspácoltak. Ha olyat találunk, ami olajos páccal van átkenve, azt inkább tegyük vissza. Ha hentestől házit veszünk, akkor aki a sóra érzékeny, érdemes beáztatnia hideg vízbe 6 órára, hogy a sóssága enyhüljön”
– ismertette Virág Zoltán, a KissVirágomVendéglő egyik üzemeltetője, főszakácsa. Hozzátette, főzésnél a sonkát mindig lepje el a víz, gyöngyöző vízben, lassú forrás mellett főzzük. Sokan tesznek bele hagymát, babérlevelet vagy egész borsot – tudtuk meg.
Ha kész a sonka, hagyjuk a főzőlevében így jobban megmaradnak az ízek, és könnyebb lesz utána szeletelni is
– javasolta a főszakács.

A főzőlevet meg ki ne öntsük! Rengetegféle ételbe felhasználható, főként levesekbe.
Egy tartalmas bableveshez, krumplileveshez adhatjuk, vagy bármilyen olyan leveshez, amelynek jól áll a füstösség – javasolta Virág Zoltán főszakács.
Mi legyen a megmaradt sonkával?
A megmaradt sonkát pedig ezerféleképpen felhasználhatjuk. Rakott tésztába, rakott ételekbe, paprikás krumpliba, csodálatosan megbolondítja az ételt – javasolta Zoltán. És már bár kicsit kikopott a köztudatból, régen nagyon közkedvelt volt a sonkapaprikás, amit ugyanúgy kell elkészíteni, mint egy sima paprikást, megéri kipróbálni, mert nagyon finom, és az idősebbek még ma is emlékeznek rá és készítik – mondta a főszakács.
A sonkát egyébként krémesíthetjük is, ehhez besamell mártást adjunk, sokkal lágyabb állagú lesz és krémesebb, mintha például tejfölt használnák – tudtuk meg.

A mi saját tippünk pedig, hogy töltsük levelestésztába, vendégváró falatkáknak. A lereszelt vagy robotgéppel pépesített soknkához adjunk egy kis mustárt, némi tejfölt borsot s tetszőleges fűszereket. Máris mehet a tésztába, amit batyura formálunk, tojás sárgájával lekenünk, megszórhatjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal is, és toljuk be a forró sütőbe.
De mennyei melegszendvics krém is készíthető belőle.