quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 19. szombat
  -  Emma
Vásárhely

Nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Így készítsünk mennyei, látványos kaszinótojást!

2023. április 07.

A húsvéti ünnepi asztal majdnem elengedhetetlen finomsága a kaszinótojás. Sokan inkább megveszik, igen borsos áron, pedig házilag pikk-pakk elkészíthető és garantáltan imádni fogja mindenki. Igazán jó hír az ilyenkor is elfoglalt háziasszonyoknak, hogy előre is elkészíthetjük, 5 napig ugyanis eláll a hűtőben. Tuti recept jön, mi imádtuk!

Hozzávalók

A kaszinótojáshoz: 6 db tojás, 3 dkg majonéz, 2 teáskanál mustár, 10 dkg tejföl (lehetőleg 20 százalékos, vagy házi), 1 teáskanál porcukor, só és frissen őrölt bors – de tökéletes a sima őrölt is – , szerecsendió, 8 dkg főtt burgonya, legjobb, ha héjában főtt.

A zománcmártáshoz: 3 evőkanál víz, 1 teáskanál porzselatin, 8 dkg majonéz, 9 dkg tejföl

Elkészítés:

A tojásokat egy kisebb lábosba tesszük, lepje el a tojásokat, majd forraljuk fel.

A forrástól számítva 8 percig főzzük, majd jéghideg vízbe tesszük. Amikor félbevágjuk és látható, hogy a 8 perces főzés alatt szépen megszilárdult a tojás, de nem lett zöld a sárgája széle. A 10 perc feletti főzésnél már zöldülni szokott, és az íze is kénesebb lesz.

Ha megfőttek a tojások, hideg vízbe tesszük őket. Megpucoljuk, félbe vágjuk, a sárgáját kiszedjük és egy keverőtálba tesszük. Mehet bele a majonéz, a mustár, a tejföl, a porcukor, a só, az őrölt bors és kevés szerecsendiót is reszeljünk bele – vagy őröltet is használhatunk. Egy villával törjük és és alaposan összekeverjük. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a 12 fél tojás között.

Tippünk: ha héjjában főzzük meg a burgonyát, még karakteresebb ízt kapunk. Aki nem szeretne krumplit tenni bele, el is hagyhatja, de tapasztalatunk szerint még ízgazdagabb és még krémesebb lesz az eredmény.

Másik tippünk: tehetünk bele bármilyen más fűszert is, amit szeretünk, tapasztalatunk szerint az apróra vágott zöldhagyma, vagy medvehagyma igazán mennyei bele.

Pikáns tipp: tegyünk a töltelékbe némi reszelt parmezánt, igazi ízorgia lesz!

És akkor jöjjön a „rettegett” máz elkészítése, ami jóval egyszerűbb, mint gondolnánk!

A zománc mártáshoz a vizet felforrósítjuk, nem forraljuk. Beletesszük a zselatinport, kevergetve feloldjuk. Ha már szép sima, jöhet bele a fehér színt adó tejföl, a majonéz, és végül a só. Hagyjuk 15 percet hűlni, hogy a zselatin kicsit meghúzzon és a tojásukat be tudjuk vonni vele.

Ha letelt az idő, egy evőkanál segítségével vonjuk be a tojásokat. Hagyjuk teljesen megdermedni, a lefolyt részeket fedjük be. Hűtőben tárolva 5 napig fogyasztható.

Mellé francia salátát kínálhatunk, de sonka mellé vagy akár önmagában is mennyei étek!

Jó étvágyat kívánunk!

borítókép nosalty.hu