quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Térség

Az egészséges és biztonságos élelmiszer-ellátás mellett tette le a voksát az SZTE

2023. március 15.

Megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerre, tudatosabb fogyasztásra és környezettudatosabb életmódra lenne szükség ahhoz, hogy a világ idővel egészségesebb és élhetőbb hely legyen – többek között erről is szó esett az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) legutóbbi eseményén, amelyen a Szegedi Tudományegyetem képviseletében Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és Prof. Dr. Bánáti Diána, rektori megbízott, az SZTE Mérnöki Karának tudományos dékánhelyettese is részt vett.

A rendezvényre Prof. Dr. Bánáti Diánát, mint rektori megbízottat és az SZTE MK tudományos dékánhelyettesét a Rektori Hivatalból online kapcsolták be, hogy röviden összefoglalja a Szegedi Tudományegyetem működését. Azon belül ismertette a tizenkét kar meglévő képzései és kutatásai közül azokat, amelyek a FAO céljainak elérését szolgálhatják a közeljövőben.

– A Szegedi Tudományegyetemet az a megtiszteltetés érte, hogy részt vehetett az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, azaz az ENSZ szakosított szervezetének eseményén, ahol bemutatták a szervezet legújabb kiadványát. A FAO fő feladata az élelmezés-biztonság megteremtése a világ lehető legtöbb pontján. Ehhez kapcsolódóan kiemelt célja az éhezés megszüntetése és a nem megfelelő táplálkozáson való változtatás, a mezőgazdaság hatékonyságának és fenntarthatóságának növelése, az erdőgazdálkodás és a halászat népszerűsítése, a szegénység csökkentése szerte a világban, a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátó rendszerek innovációja, illetve a stabil megélhetés biztosítása a válságok idején. Ezen célok megvalósítását segíti a FAO, melynek székhelye Rómában található, munkáját több regionális, alregionális, valamint nemzeti iroda és számtalan kisebb képviselet támogatja és valósítja meg. Ezek közül az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda 2007 óta Budapesten működik, illetve egy globális, közös szolgáltató központnak is a főváros ad otthont. Az ENSZ néhány éve elhatározta, hogy az említett célok közül az éhezést és a helytelen táplálkozást fogja majd legelőször kiszorítani, ennek meghatározott időpontja akkor 2030 lett, ám az elmúlt évek viszontagságai mindezt nem tették lehetővé

– mondta el Prof. Dr. Bánáti Diána, rektori megbízott, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar tudományos dékánhelyettese.

Ismertette, az elmúlt években az éhezésre és a helytelen táplálkozásra, elhízásra vonatkozó statisztikák is romlottak, nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is. Példaként a hat és kilenc év közöttieket említette, akiknek 27%-a túlsúlyos Európában és Közép-Ázsiában is. Ez az utolsó, 2015 és 2017 között készült felmérés adata.

–A világ számos területén gondot okoz az élelmiszer-ellátás, ráadásul a felmerülő, különböző környezeti és társadalmi tényezők is nehezítik a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerek biztosítását. Szerencsére azért a legtöbben, a legtöbb esetben még mindig elengedő mennyiségű táplálékhoz jutnak, ezek azonban sokszor egészségtelenek. Ennek okán a táplálkozással összefüggő megbetegedések ugyancsak rohamosan nőnek szerte a világban. Ezek az úgynevezett civilizációs betegségek, ilyenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a szorongás, a depresszió, a kettes típusú cukorbetegség, illetve a tumoros megbetegedések. Mi egyelőre a szerencsésebb kategóriába tartozunk, egyrészt azért, mert a világ azon felén élünk, ahol jól működik az élelmiszer-ellátó rendszer, másrészt azért, mert Magyarország rendelkezik megfelelő tudással, ismerettel és eszközzel ahhoz, hogy javítani tudjon az említett, negatív tendenciát mutató statisztikákon – emelte ki a szakértő.

Prof. Dr. Bánáti Diána, a FAO által szervezett eseményen hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tudományegyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő tudással ruházza fel az adott területekre vonatkozóan jelenlegi és jövőbeli hallgatóit és kutatóit, illetve azokat a nemzetközi szervezeteket, akik jobbá, egészségesebbé és egyúttal szebbé szeretnék tenni a Földet.

A találkozón, melyen az egyetem virtuálisan vett részt, panelbeszélgetéseket is tartottak és egy rövid kisfilmet is levetítettek.