Jó vagy sült kolbászban? Ott a helyed a vásárhelyi kolbászkészítő fesztiválon!

Január 21-én egy régebbi, nagyon közkedvelt gasztronómiai verseny tér vissza két év kihagyás után – ez a kolbászkészítő-és sütő fesztivál!
A Csúcsi Olvasókörben szervezik meg az ínycsiklandó eseményt, ahol kolbász készítésben és sütésben mérik össze tudásukat a vállalkozó kedvűek.
Már 13-14 csapatra rúg a résztvevők száma, de még mindig lehet jelentkezni!
A résztvevők a helyszínen húst, szalonnát kapnak és belet is, no meg kézi darálót is. Vagyis mindenki ugyanazokat az alapanyagokat kapja, annak feldolgozási technikája, fűszerezése viszont már a versenyzőktől függ – nyilatkozta lapunknak Csáki Zsolt gasztro-szervező. Hozzátette, van, aki a húst és a szalonnát ledarálja, majd aztán fűszerezi, és van, aki apróra vágja először, befűszerezi és aztán darálja le.

Már ez önmagában teljesen eltérő ízeket eredményez – hangsúlyozta a gasztro-szervező.
Hozzátette, a hagyományos paprikás kolbász alap fűszerei ma is az őrölt kömény és a bors, némi fokhagyma és persze só, de rengeteg más fűszert lehet használni, és maga Csáki Zsolt is számtalan verziót készített és kóstolt már.
„Lehet akár majorannát, kakukkfüvet, akár kardamomot, szerecsendiót, gyakorlatilag bármit” – részletezte.
Még elmondta, a fehér kolbászokat is várják ezen a megmérettetésen, ugyanakkor fontos tudni, hogy a fehér kolbász nem a paprika nélküliséget jelenti. „Kell ilyenkor más fűszert is használni, vagy a hagyományos fűszereket erőteljesebben használni, hogy igazán finom legyen a végeredmény” – javasolta.

Helyben kell megsütni is a kolbászokat a betöltést követően, na itt is vannak trükkök. Csáki Zsolti például nem javasolja, hogy forró zsiradékban tárcsán süssük például, grillezni pláne nem, könnyen kirepedhet a bél ugyanis. Ő inkább a lassabb tűzön, sok zsiradékban abálást majd pirosra sütést ajánlotta.
Van füstölt kolbász kategória is, bárki nevezhet saját készítésű füstölt kolbászával a helyszínen.
Még lehet jelentkezni, ezt már Szabó Sándorné Katalin szervező nyilatkozta lapunknak. Hozzátette, az első 3 helyezett Piti Julianna keramikus által készített emlék-ajándékokat kapnak, de a többi résztvevőnek is kedveskednek majd.
A zsűritagok idén Perényi János, Láda Lajos, Sós Miklós és Bíró János lesznek.
