Limara ezt ajánlja karácsonyra: narancsos csokis briós!

Nem csak, hogy istenien néz ki, hanem isteni finom is. Ne maradjon le az ünnepi asztalokról ez a finomság.
A makói gasztroblogger, Libor Mária, Limara kifejezetten a Promenad24 olvasóinak ajánlja ezt a karácsonyi süteményreceptet. Elmondta: ő nagyon szereti készíteni, és mindig elfogy az utolsó morzsáig az asztalról. Bátran ajánlja mindenkinek.
Ez a recept, másik kilenc társaságában, a Nők Lapja Desszert Magazinjában is megjelent. Édes, vajas kelttészta naranccsal és csokival ünnepi formában.
Hozzávalók:
20 dkg kenyérliszt
15 dkg finomliszt
1 nagy tojás
0,7 dl tej
0,7 dl frissen facsart narancslé
4 dkg cukor
6 dkg puha vaj
1 mk. só
1,5 dkg friss élesztő
Töltelék:
2 dkg puha vaj
7 dkg kandírozott narancshéj
6 dkg csokoládélencse (vagy apróra vágott étcsokoládé)
Meglangyosítjuk a tejet, beleszórunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan elkeverjük és 5 percre félretesszük.

Tálba szitáljuk a liszteket, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a narancslevet, a tojást, és a közben felfutott élesztős tejet. Dagasztani kezdünk. Amikor a tésztánk nagyjából összeáll hozzáadjuk a puha vajat és alaposan kidagasztjuk. A puha, de nem ragacsos tésztát tálba tesszük, letakarjuk és 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
Egy 16 cm átmérőjű magasított oldalú tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vékonyan megkenjük vajjal. Ha hagyományos falú a formánk, akkor sütőpapírral megmagasítjuk. A papírt három rétegbe hajtjuk és a forma oldalához tesszük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb. 25×35 cm nagyságú téglalapformára nyújtjuk. Megkenjük a puha vajjal és egyenletesen rászórjuk a cukrozott narancsot, valamint a csokilencsét. A hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük és egy éles késsel kettéhasítjuk úgy, hogy az egyik végén 2-3 cm hosszan egyben maradjon. A tészta egyik szárát csigavonalban feltekerjük úgy, hogy a vágott fele legyen kifelé. Amikor az egyben hagyott végéhez értünk, az ráemeljük a csiga tetejére és a tekerést a másik szárral az alsó tetején folytatjuk. Az emeletes csigánkat óvatosan az előkészített formába tesszük. Egy fóliával letakarjuk és 50-60 perc alatt duplájára kelesztjük.


A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a brióst kb. 50 perc alatt pirosra sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje egy sütőpapírt borítunk rá.
Frissen kínáljuk.
Köszönjük a finom receptet Limarának!